Начало Киокушин Световната купа на KWU за младежи с нов формат

Световната купа на KWU за младежи с нов формат

Световната купа на KWU за младежи с нов формат
0

За първи път в историята на Световната купа на KWU каратеките, които ще премерят сили на татамито, ще се състезават в две абсолютни категории – за младежи и за девойки. Едва за втори път в историята на Световният киокушин съюз ще се проведе подобна надпревара. През 2012-та в Москва бе организирана купа с абсолютна категория, но тя бе за мъже.

Световната купа на KWU ще се състои на 18-ти август в залата на СОК „Камчия“ с начало 10:00 ч. и ще бъде предавана пряко на сайта по boec.BG. Организатори са Българската карате киокушин федерация и Световния киокушин съюз.

Новият интересен формат за битките бе представен на Техническия семинар по време на 14-ия Международен летен киокушин лагер в Камчия от заместник-главния съдия на KWU Сенсей Стоян Димов. Организаторите целят да създадат по-вълнуващи и оспорвани битки.

Сенсей Стоян Димов разяснява правилата на KWU Световната купа за младежи на делегациите.

За да повдигнат желанието за победа на бойците, са осигурени и парични награди за най-добрите. Първенецът при младежите ще получи 3000 евро, а другият финалист 2000 евро. Най-добрата при дамите ще получи 2000 евро, а загубилата 1500 евро. Спор за бронзов медал няма да има, а организаторите ще осигурят по 1000 евро за бойците, които са отпаднали на полуфиналите.

На Техническия семинар бяха изяснени и основните критерии при съдийските оценки. Първо по важност за съдиите край татамито ще бъде нанесената щета от ударите на бойците. Вторият критерий ще бъде правилната техника, с която бойците изпълняват ударите си. Количеството нанесени точни удари ще бъде трети критерий, а бойният дух и желанието за победа ще бъдат определящи, ако бойците са равностойни по вече споменатите критерии. Специални купи ще бъдат раздадени за „Боен дух“ и „Най-добра техника“.

Във вторник се очакват 27 срещи, които ще се изиграят на едно татами. 15 елитни рефери са ангажирани с ръководенето на срещите. Битките при младежите ще оспорват 20 каратеки, а при дамите заявките са 11. Всички минаха успешно медицинските изследвания и тестовете, като бяха взети най-строги мерки за безопасност.

През 2019-та надпреварата бе в три възрастови групи, но тази година е само за бойци между 18 и 21 години, с цел спазване на противоепидемичните мерки по време на пандемията от коронавирус.

Световната купа за младежи е първоприемник на „Международната купа Варна“, която се провежда от 2017-та година с голям успех и заради огромния интерес към нея бе формирана в Световна Купа за млади карате таланти.

Елитният турнир ще бъде излъчван на живо в сайта ни Boec.BG.

Снимки: Студио „Лесеман“

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".