Начало Таекуондо Българското таекуондо с фурор в две държави

Българското таекуондо с фурор в две държави

Българското таекуондо с фурор в две държави
0

Шест станаха участниците ни на Европейските олимпийски Игри в Полша, след като късно снощи Калина Борисова се класира на квалификациите в Румъния. Въпреки, че е за първа година при жените тя записа безапелационни победи до финала, където се срещна с представителката на Унгария и с 2:0 грабна победата и квотата за игрите в Полша. С Калина бе и треньорът на звездите в Таекуондо – Пламен Трънски, които е и съветник треньор към БФТ.

Таекуондо създаде прецедент, изпращайки почти целия си национален отбор на Европейските олимпийски игри. Към момента официално по ранкинг са класирани националите ни- Любомир Богданов в кат. – 54 кг. ,Божидар Аврамов в кат.63 кг., Митко Джорджев -68 кг., Калоян Бинев -74 кг. и Николет Костова -49 кг. , а след взетата квота на Калина, българските представители станаха общо 6, което е огромен успех, въпреки амбициите на Прездиента на БФТ Слави Бинев, чиято цел бе да класираме 7 състезатели, и както самият той каза,

Сега вместо великолепната седморка на игрите в Полша, България ще е представена от шестима състезатели, което е отличен 6 за БФТ, и ние сме изключително горди с това“ , сподели Слави Бинев, който бе лично в Румъния да подкрепя нашите състезатели.

В Румъния националите ни завоюваха и набор от медали. Александра Георгиева -56кг взе бронза след 2 победни битки срещу представителки на Гърция и Франция, бронзовото отличие спечелиха Габриела Кацарова – 46кг. с личен треньор Христо Михалчев, и Селен Гюндуз – 53кг. Те бяха предвождани от националния треньор Фарзад Золхадри. Така на квалификациите, страната ни се нареди на почетното 2-ро място при жените и трето в общото класиране при мъже и жени.

В същото време в Скопие останалата част от националния отбор, също беляза своя успех на ранковия турнир G1 – Скопие Оупън. Отличия завоюваха Любомир Богданов – 54кг., Калоян Бинев – 74 кг. и Николет Костова – 48кг., предвождани от треньора към БФТ – световният медалист Влади Далаклиев.

Любо Богданов– 54кг взе сребърния медал, след три победи над представител на Турция с 2:1 в първата си среща, отново срещу таекуондист от Турция с 2:1 във втората. На полуфинала Богднов отстрани състезател на Швеция с 2:0 победи, но отстъпи на представител на Турция във финалната битка. На място го подкрепяше го и баща му Николай Богданов, който е и личен треньор на Любо през годините.

С бронз се окичи Калоян Бинев в кат 74кг, който въпреки тежката травма и дългото възстановяване, влезе победоносно в състезанията от началото на годината, и почти няма турнир без медал. Той елиминира представителите на Турция с 2:0 и САЩ с категоричното 2:0 и след като завоюва бронза, но отстъпи на представител от Сърбия за да избегне контузии преди Европейските Олимпийски Игри.

Бронз завоюва и Николет Костова при жените – 49 кг., която отстъпи на четвъртфиналите, но също ще представя страната ни на игрите в Полша, след класиране по ранкинг. В нейна подкрепа на място бе личният и треньор Христо Михалчев.

Следващите битки на националите ни ще са на родна земя , по време на Европейското Клубно Първенство, на което домакин е България, и ще се проведе в София между 27 и 30 Април.

Снимка: БФ Таекуондо

тагове: