Начало Граплинг и BJJ Джуни Окасио е на 34 години и стана световен шампион, защото „не му пука от възрастта“

Джуни Окасио е на 34 години и стана световен шампион, защото „не му пука от възрастта“

Джуни Окасио е на 34 години и стана световен шампион, защото „не му пука от възрастта“
0

Граплерът Джуни Окасио постигна изключително постижение тази година, ставайки световен шампион във формат ноги…на 34 години. Успехът е фантастичен не просто, защото отличието е постигнато в условията на изключително трудна конкуренция, но и поради сериозната възраст, на която се окичва със златния медал.

В продължение на години Окасио се опитва да постигне високи класирания на състезанията на IBJJF, но до 2023-та така и не съумява да спечели златото. Тази година той не просто се озова на най-високото място на почетната стълбичка, но преди това стана първи на Европейския и Панамериканския IBJJFшампионат. Пътят обаче е бил труден и трънлив. А част от битката на Окасио е била не просто с неговите опоненти и трудната подготовка, а с тежките житейски моменти от миналото, които са го преследвали.

„Говорихме с моя инструктор и усетих, че нямам мотивацията да стана световен шампион с ги, колкото да печеля на ноги сцената. Работих в продължение на месеци върху менталната си нагласа и влизането в категория. Започнах да осъзнавам, че трябва да работя върху психологическото си здраве и истината е, че имаше нещо повече от това просто да отида на състезание. Имах трудно детство с много травматични моменти, не говорих много за това, започнах да се потъвам във всички тези проблеми„, разказва шампионът.

„Аз представлявам хората, които тренират, но в същия момент работят, които са травмирани и в същото време вършат много неща. Имам странното умение да продължавам напред, да говоря на себе си и да се убеждавам, че ще опитвам отново, защото имам време и ще оправя нещата“, допълва световният ноги шампион.

Окасио признава, че за него е от изключително значение да остане в историята като човек, който иска да бъде запомнен със своите постижения.

„Стигнах до етап, в който си казах, че ще се справя, докато всеки ми казваше да се откажа и че аз съм едно нищо. Беше много мотивиращ моментът, в който си казах, че ще го направя, защото не ми пука на каква възраст съм“, спомня си граплерът.