Начало Сумо Eврошампионът Добри Дерменджиев: Станах баща и това ми даде сили

Eврошампионът Добри Дерменджиев: Станах баща и това ми даде сили

Eврошампионът Добри Дерменджиев: Станах баща и това ми даде сили
0

Добромир Дерменджиев е сред дългогодишните и успешни състезатели по сумо на България. Само преди седмица той сбъдна една голяма своя мечта – спечели европейска титла при мъжете. На шампионата на Стария континент републиканският ни шампион триумфира в категория до 92 килограма, като във финала трябваше да спори с друг роден национал – Стилиан Иванов. Наскоро Дерменджиев стана и баща, като призна, че появата на малкия Бисер е била голямата му мотивация за шампионата в Полша. Вижте специалното интервю, което новият европейски шампион даде за Boec.BG:

Честито, Добри! Завърна се с една много желана титла. След двете ти сребърни отличия на Европейско, сега ликува със златото. Какво е чувството?

Чувството е безпорно неверояно! Да, както вече знаеш – след две сребърни титли, най-края си взех титлата, за която дълго време чаках и най-накрая титлата си дойде вкъщи.

Разкажи ни как протече първенството за теб? Имаше сериозни и титулувани опоненти срещу себе си?

Бих казал, че състезанието протече напрегнато за мен, защото в първата среща бях срещу представителя на Естония. Той е миналогодишният европейски шампион и също така миналата година в първата среща загубих именно от него. Сега се събрах, фокосирах се и си казах, че трябва да му го върна от миналата година. И успях!

Втората среща също не беше по-лесна, тъй като представителят на Полша е с доста опит в сумото, също така и медалист от международни шампионати. С него направихме две срещи, тъй като първата среща съдиите решиха да я присъдят при равенство и трябваше да преиграем. Във втория сблъсък го надвих и си взех победата.

Третата среща фактически ми беше финал. Също не беше лесна, защото се оказа втори български финал на Европейското първенство. Излязох срещу Стилиан Иванов, който е сребърен медалист за 2021 година, също здрав и функционален състезател,  а и с него тренираме и се готвим за състезания заедно. Отделно сме се срещали три пъти на финал на републиканските шампионати и общо взето си знаем борбата. Беше напрегната среща. В нея, може би, опита ми, който имам, ми погна, за да изляза като победител. Битката ми с него беше една от най тежките срещи.  Като цяло беше силен шампионат, защото всеки се беше готвил за него много.

Кой беше най-трудният момент?

Най-трудният ми момент беше на самото състезание. Срещата ми с поляка, тъй като той беше домакин и съдиите я дадоха Х. Но още преди това имаше доста напрежение у мен, защото знаех, че може да му присъдят победата като домакин и трябва да дам 200 процента от себе си, за да го победя и отида на финал.

А най-емоционалният момент?

Най-емоционалният за мен момент беше, когато надвих именно поляка и вече усетих, че след четири години се завръщам на европейската стълбичка. И тогава си казах, че сега е моментът да сбъдна още една моя мечта – да си взема европейската титла, за която бях се подготвил и за която бях отишъл.

Това беше изключително успешно Европейско първенство за целия национален отбор. Няколко думи за общото представяне на България.

Да, това е най-доброто представяне до момента на българския национален отбор по сумо на Европейско. А може би и като цяло на международни състезания. Написахме история за сумото в България на 3 септември 2022. Този ден, на това сътезание, бяхме отбор! Всички подкрепяхме съотборника си, който излизаше на дохиото. Бяхме с болки в гърлата след състезанието от подкрепяне, наистина нещо фантастично и фурор! Резултатън е видим – пет златни титли от златните мъже на България.

Наскоро стана баща. Честито и за тази радост! Повлия ли ти това събитие върху представянето?

Благодаря! Да, станах баща преди месец и това е нещото, което ми даде сили и мотивация най-вече за това състезание. И тази титла е за него – за синът ми Бисер. Също така, благодаря на треньорите ми и на семейството ми, които ме подкрепят и на близките ми!

Какво ти предстои сега? Ще има ли заслужена почивка?

Да, малко почивка ще направя и след това ще започна с тренировките, защото след Нова година ни очаква Републиканско. След това отново Европейско и трябва да защитавам титлите си от двете състезания. Трябва да продължавам с тежките и целеустремени тренировки. Благодаря на целия екип на Boec.BG за вниманието!