Начало Сумо Вълната от COVID-19 в японското сумо застигна и йокодзуна Терунофуджи

Вълната от COVID-19 в японското сумо застигна и йокодзуна Терунофуджи

Вълната от COVID-19 в японското сумо застигна и йокодзуна Терунофуджи
0

Продължава вълната от коронавирус в японското сумо. И единственият сумист с ранг „йокодзуна“ – Терунофуджи беше диагностициран с вируса. Той, заедно с още 17 сумисти, съдия и други височайши лица от спорта са дали положителна проба, съобщи Японската асоциация по сумо в петък вечер.

Тестовете, извършени в четвъртък преди февруарските събития, показаха най-новата партида положителни тестове.

Припомняме че, преди тях други седем сумисти, сред които и първият шампион за 2022 година от голям турнир и нов „озеки“ – Митакеуми беше диагностициран с вируса.

Директорът по комуникациите към Японската асоциация по сумо – старейшината Шибатаяма, заяви, че церемонията по оттеглянето на бившия „секиваке“ Йошикадзе ще се проведе, както е планирано в събота (днес) в двореца „Риогоку Кокугикан“ в Токио.

Въпреки това турнирът в неделя, който трябваше да се проведе на мястото на събитието беше отменен от Японската асоциация по сумо и спонсорите, след като 44 от 70 борци от първите две дивизии на „Макуучи“ и „Джурьо“ или дадоха положителна проба, или бяха счетени за контактни със заразени.

Други двама от най-известните и добре представящи се сумисти в момента – „озеки“ Такакеишо и „меагашира“ Вакатакакаге също дадоха положителна проба за вируса.