Начало Сумо Единственият шампион в сумото през 2022 година е с коронавирус

Единственият шампион в сумото през 2022 година е с коронавирус

Единственият шампион в сумото през 2022 година е с коронавирус
0

Сумистът Митакеуми Хисаши (истинското му име е Хисаши Омичи), който спечели първия за годината голям турнир, беше диагностициран с коронавирус.

Това се случва дни след като той надделя в спор за трофея на „Хацу Башо“ над единствения „йокодзуна“ Терунофуджи с хватката „йорикири“, завършвайки надпреварата с 13 успеха и само 2 поражения. Победата беше и 5-а за него от 17 срещи с великия монголец.

29-годишният Митакеуми има треска от около 39 градуса, като антигенния му тест е положителен от понеделник следобед, съобщи Японската сумо асоциация.

Преди няколко дни сумистът беше провъзгласен за „озеки“, превръщайки се в първия сумист с втория по сила индивидуален ранг от 227 години насам, който е роден в района на Нагано.

Митакеуми участва в изложбена церемония в събота и неделя в японския дворец Риогоку Кокугикан в Токио, която се проведе по повод оттеглянето на бивши борци, включително бившия „озеки“ Гоеидо. Митакеуми взе участие в церемонията по рязане на възли и също имаше двубой с йокозуна Терунофуджи. Директорът по комуникациите на Японската сумо асоциация, старейшината на сумо Шибатаяма, каза, че се извършват проверки на потенциалните му близки контакти.