Начало Сумо Официално: Обявиха шестия най-възрастен сумист с ранг озеки

Официално: Обявиха шестия най-възрастен сумист с ранг озеки

Официално: Обявиха шестия най-възрастен сумист с ранг озеки
0

Японският сумист Митакеуми Хисаши (истинското му име е Хисаши Омичи), вече официално е носител на втория по сила индивидуален ранг в японското сумо – „озеки“.

Това се случва след като той спечели първия за годината турнир в японското сумо – „Хацу Башо“, надделявайки в спор за трофея над единствения „йокодзуна“ Терунофуджи с хватката „йорикири“, завършвайки надпреварата с 13 успеха и само 2 поражения. Победата беше и 5-а за него от 17 срещи с великия монголец.

Припомняме, че от Boec.bg обявихме, че най-вероятно това ще се случи, въпреки че Митакеуми не изпълни едно от условията за 33 и повече победи (има общо 32 успеха), постигнати в последните три турнира.

Шампионът се превръща в шестият най-възрастен сумист в историята на този спорт, който стига за първи път до втория по сила ранг – „озеки“. Митакеуми е на 29 години и 1 месец.

„Ще се опитам да не опетня името на озеки, прегръщайки ранга с благодарност, изразявайки собствения си стил и ще се посветя на своя път в сумото“, заяви Митакеуми.

Сумистът се превърне в първия „озеки“ от 227 години насам, роден в района на Нагано.

До момента Митакеуми държеше третия по сила индивидуален ранг – „секиваке“.

Той е носител на три титли от големи турнири. Освен от тазгодишния „Хацу Башо“, Митакеуми печели още 2 в неговата кариера. През 2018 година той завършва първи на юлския турнир „Нагоя Башо“, а година по-късно ликува и с трофея на „Аки Башо“, състоял се през септември.

Последният сумист, който беше обявен за „озеки“ е Шодай. Това се случи през есента на 2020 година.

За следващата голяма надпревара ще има един „йокодзуна“ – Терунофуджи и вече трима с ранг „озеки“ – Такакеишо, Шодай и Митакеуми.

Първите двамата обаче са поставени в „кадобан“, поради факта, че не приключиха с положителен актив в последния турнир. Ако и при следващия не завършат с повече победи, отколкото загуби, то те ще бъдат понижени в третия по сила ранг – „секиваке“.