Начало Други Нов йокодзуна се задава на хоризонта

Нов йокодзуна се задава на хоризонта

Нов йокодзуна се задава на хоризонта
0

Хакухо, който е единственият сумист, останал с най-високия индивидуален ранг в японското сумо – „йокодзуна“, най-вероятно няма да остане за дълго сам на върха в това отношение. Неговият сънародник – Терунофуджи Харуо направи пореден феноменален турнир, губейки единствено от Хакухо на големия летен турнир в Нагоя. С тези 14 успеха и само 1 поражение, 29-годишният монголец ще бъде предложен за най-високия индивидуален ранг, съобщиха от „asahi.com“. Напълно заслужено с оглед факта, че откакто се завърна, Терунофуджи спечели три титли на императора.

Припомняме, че преди известно време от Boec.bg предположихме, че най-вероятно ще се стигне до такъв развой на нещата.

През август 2020 година монголецът се завръща на дохьото от лекуването на много тежка травма, изненадвайки всички и печелейки „Нагоя Башо“.

29-годишният монголец Джантулгун Ган-Ердене, известен с прозвището си „Терунофуджи Харуо“, държеше настоящия си ранг – „озеки“ от 2015 (до към края на 2017 година) след като спечели „Нацу Башо“ 2015, нанесяйки и първа загуба от 36 срещи на великия шампион Хакухо по пътя за титлата.

Ужасяваща контузия, която налага операции и на двете му колена го изважда от спорта между 2017 и 2018 година като той дори мисли за отказване.

Завръщането му на дохиото е феноменално. Терунофуджи тръгва от 5-а дивизия – „Джонидан“, печелейки 7 от 7 победи. Изкачва се до „Санданме“, но след 6 успеха в 7 срещи влиза в третата по сила дивизия. В „Макушита“ участва в три турнира, като в първите два приключва с баланс от 6 успеха и 1 поражение, а третия го печели след 7 поредни победи, което го изкачва във втората по сила дивизия – „Джурьо“, където печели още в първия си турнир (13 успеха и 2 поражения). Две надпревари по-късно той вече е при най-добрите – в „Макуучи“, печелейки и втората си купа на императора, още в първия си турнир.

Още при навлизането му в сумото – през 2011 година, Терунофуджи демонстрира таланта си след като след само 25 турнира влиза при най-добрите, тези в дивизия „Макуучи“. В цялата история на японското сумо само двама други сумисти са се изкачили в йерархията по-бързо от Терунофуджи.  Това са великите шампиони и носители на най-висок ранг – „йокодзуна“ – Асашорю и Таканохана– след 23 турнира.

Успехът му не беше случаен и, за да го докаже още повече, той спечели надпреварите през този март – „Хару Башо“ и през май – „Нацу Башо“, с което оформи 4 купи на императора в своята кариера.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".