Начало Джудо Френска джудистка ще се състезава за България

Френска джудистка ще се състезава за България

Френска джудистка ще се състезава за България
0

Френската джудистка Амели Гиюр получи официално българско гражданство и ще се присъедини към националния отбор на България. Днес от родната федерация по Джудо ще изпратят документите ѝ към Международната централа и ще очакват разрешение да се състезава за страната ни.

Очаква се да бъде в състава за Европейското първенство, на което София е домакин. Надпреварата ще се проведе от 29-ти април до 1-ви май.

27-годишната Амели от няколко години живее у нас, заради половинката ѝ и също джудист Емил Велков. Тя е треньор на деца в столичния клуб „Локомотив“. Гиюр има няколко отличия в своята състезателна кариера. Тя е трикратен шампион на Франция и сребърна медалистка от Световно първенство за девойки в категория до 52 килограма. Тежка травма прекъсва успешния ѝ старт в джудото за дълго време.

Вече нямаме никакви спънки за правата й, спазено е условието 2 години да не се е състезавала за Франция – каза президентът на Българска федерацията по джудо Румен Стоилов. – Българската публика ще я види на Европейското първенство в София. Разбира се, преди това ще направи няколко световни купи. А що се отнася до участието й във вътрешния календар, очаквам я на държавния шампионат в Пазарджик.

Сезонът в джудото започва с първенството на страната при мъжете и жените в Пазарджик на 22 и 23 януари. Схватките ще бъдат в зала „Васил Левски“.