Начало Граплинг и BJJ Как изглежда една битка на улицата в криминалния Рио де Жанейро? (ВИДЕО)

Как изглежда една битка на улицата в криминалния Рио де Жанейро? (ВИДЕО)

Как изглежда една битка на улицата в криминалния Рио де Жанейро? (ВИДЕО)
0

За престъпния свят в Рио де Жанейро се носят легенди. Красивите туристически фотоси, вечното забавление и пъстрите карнавали по улиците често пъти са само едната страна на монетата, зад която се крие действителност изпълнена с криминални новини, сблъсъци на групировки, отвличания, грабежи и несигурност. Бразилия е една от държавите, в които уличните сблъсъци са ежедневие. Понякога, за да спасиш портмонето си, а друг път – живота си. Неслучайно историческото развитие на джу-джицу там се свързва както със случващото се в залите през годините, така и с противопоставяния по плажове и паважи.

Фелипе Коста е световен шампион по бразилско джу-джицу и един от изтъкнатите инструктори на този боен спорт в Рио. Коста има своя академия, която е нарекъл „Бразилски черен колан“. Наскоро той публикува видео в социалните мрежи, което е заснето на централна улица в Рио де Жанейро. На него двама мъже са в улична схватка, а от уменията им личи, че са тренирали джу-джицу. Причината за сблъсъка на твърдия цимент остава неясна, но изглежда, че за никого не е изненада това, което се случва посред бял денв сърцето на един от туристическите райони на известния град.

„Главна улица в района на Копа Кабана. Рио не е за аматьори“, написа Коста във фейсбук.

Редица документирани инциденти на улиците в Рио обаче са сериозен аргумент конфликтът да бъде избегнат, дори ако човек има боен арсенал, с който да се защити. Причината е, че голяма част от агресорите често пъти са въоръжени, повече от един са и разполагат с решимостта да те наранят. По тази причина големите туристически зони в бразилските градове често пъти са охранявани от тежковъоръжени полицаи, а на местата с висока концентрация на престъпници се изпращат добре обучени специални подразделения.

Преди години жертва на обир в Рио де Жанейро стана ММА легендата Маурисио „Шогун“ Руа. Боецът имал неблагоразумието да премине през нощта с колата си през високорисков квартал и не му се разминало. Руа разказва, че му взели колата, предупредили го, че са наясно кой е, но е по-добре да не оказва съпротива. Така бразилската легенда била принудена да извърви няколко километра пеша, докато стигне по-безопасен район от града.

Последният инцидент с елитен боен атлет в Бразилия за съжаление завърши фатално, след като световният шампион Леандро Ло бе смъртоносно прострелян по време на концерт в Сао Паоло и то от полицeйски служител в нетрезво състояние. След кратка свада, провокирана от полицая, Леандро го повалил на земята, разбрали се, че всичко а наред между тях, но след като се изправили мъжът извадил пистолет и стрелял директно срещу бразилския черен колан.

Леандро Ло