Начало Кудо Какво не знаем за Кудото (ВИДЕО)

Какво не знаем за Кудото (ВИДЕО)

Какво не знаем за Кудото (ВИДЕО)
0

Кудо (空道, Kūdō) е хибридно японско бойно изкуство. То е боен спорт с пълен контакт, в който се търси едновременно безопасността от практичността. Стил, в който се използват каски и ръкавици. В него са позволени удари в стойка, тръшвания на земята, граплинг техники, хватки, ключове и задушавания.

Изкуството е създадено от Азума Такаши през 1981 г. Той е носител на черен колан по киокушин карате и джудо, като това му позволява да прозре потенциала за хибрид, който не е строго ограничен в двата стила. Такаши решава да смеси двете бойни изкуства и така създава Даидо Джуку, където ударите и граплинга са позволени. В последствие бавно започват да се прокрадват други изкуства, като муай-тай, бокс, джу-джицу и други подобни, за да се получи това, което виждаме днес. През 2001 г. е измислено името кудо и бива прието, като Будо спорт в Япония.

Такаши Азума изменя правилата на киокушин и създава кудо

Азума Такаши е роден в Кесенума, провинция Мияги. След завършване на гимназия той служи в японските специални части, където учи киокушин. През 1972 г. основава курс по карате киокушин в университета Васеда. Азума тогава е един от най-добрите състезатели по киокушин и печели първите две световни киокушин шампионата, завършва втори на шестото All Japan състезание и става шампион в деветото издание. Азума има трети дан по джудо, осми дан по киокушин и девети дан по кудо. Той е единственият човек в света, счупил 12 ледени плочи от по 15 см. всяка с едната си ръка. Рекордът е записан в „Гинес“. Азума пътува, тренира и трупа опит през 1981 г., когато създава Даидо Джуку. След това, като истински японец, не напуска страната в продължение на 12 години. През 1994 г. обаче започва да разпространява спорта по света. Азума Такаши почина на 3 април 2021 г., когато бе на 71-годишна възраст.