Начало Кудо Кудо: история на японското бойно изкуство (ВИДЕО)

Кудо: история на японското бойно изкуство (ВИДЕО)

Кудо: история на японското бойно изкуство (ВИДЕО)
0

Кудо (空道, Kūdō) е японско хибридно бойно изкуство. Това е боен спорт с пълен контакт, който има за цел да постигне както безопасност, така и практичност, стил на смесени бойни изкуства, практикуван с шапки и ръкавици.

Той включва удари в изправено положение, като техниките за хвърляне и граплинг също са разрешени в състезанието, включително задържане, ключ и задушаване.

Кудо е бойно изкуство, създадено от Такаши Азума през 1981 г. Азума беше черен колан по киокушин карате и джудо. Той видя потенциала за хибридно бойно изкуство, което не беше ограничено от стилове.

Той реши да обедини двете бойни изкуства, които познаваше, и направи Daido Juku, където ударите и граплинг бяха разрешени. Бавно и други бойни изкуства като муай тай, бокс, жиу-джицу и различни други бойни изкуства бяха включени и фино настроени, за да работят добре в този стил. Бойното изкуство е преименувано на Кудо през 2001 г. и е прието като Будо спорт в Япония.

Тренировъчен Кудо лагер ще се проведе от 15 декември във Варна

Такаши Азума е роден в град Кесеннума, префектура Мияги. След като завършва гимназия, той служи в японските специални части и започва да тренира киокушин. През 1972 г. открива секция по карате киокушин в университета Васеда.

Самият Азума беше един от най-добрите състезатели по киокушин и оглави първите две световни първенства по киокушинкай, втори в шестия Всеяпонски турнир и шампион в деветия Общояпонски турнир. Азума беше 3-ти дан Джудо, 8-ми дан Киокушинкай и 9-ти дан Кудо.

Азума е единственият човек в света, който счупи с ръка 12 ледени блока, всеки по 15 сантиметра. Това също е световен рекорд на Гинес.

Почина създателят на кудо – сенсей Такаши Азума

Такаши Азума пътува, състезава се, трупа опит и през 1981 г. създава Daido Juku. Самият Азума, като истински японец, не напуска Япония в продължение на 12 години и едва през 1994 г. започва да разпространява и развива стила. Големият майстор почина на 3 април 2021 г. на 71-годишна възраст.