Начало Кудо София прие за първи път национален турнир по кудо (ВИДЕО+СНИМКИ)

София прие за първи път национален турнир по кудо (ВИДЕО+СНИМКИ)

София прие за първи път национален турнир по кудо (ВИДЕО+СНИМКИ)
0

Първи по рода си национален турнир по Кудо се проведе в София през миналия уикенд. Над 60 бойци от различните възрастови групи се впуснаха за медалите в 25 категории от първия турнир за Купа „София“. За първи път столицата ни приема подобно състезанието в кудо.

Организатор на турнира бе Спортен клуб по Кудо „Виктори 1“ (София) с подкрепата на Българска Кудо федерация, която пък е част от Националната асоциация на бойните спортове.

Състезанието се проведе в залата по хандбал на НСА „Васил Левски” на 26-ти март. Имаше представители в следните възрастови групи: деца, юноши младша и юноши старша, мъже и жени.

Наградата за „Най-техничен състезател“ заслужи Николай Сергеев от СК „Виктори 1“, който ще представя България на Световния турнир в Япония. Надпреварата бе насрочена за края на месец май, но заради военния конфликт между Русия и Украйна е отложена за неопределено време.

Отборната купа пък отиде за тима на град Поморие.

„Състезанието протече при добра организация и висока атрактивност на срещите – коментира Сенсей Петър Стоянов, който е заместник председател на БФ Кудо пред Boec.BG. – Благодарим на нашите партньори от „МенторМейт“ и „Avto.BIM.BG“ за финансовата подкрепа за турнира „Купа София“. С тяхна помощ наехме залата и  закупихме купи, медали и грамоти за победителите.“

Кудо е създадено 1981 г. от джукучо Азума Такаши, като най-добрата система, максимално доближено до реалния бой. Наречено „яросното карате“ и като такова то слага началото на смесените бойни изкуства или бащата на ММА. Единственото от модерните карате стилове, създадено с благословията на Масутацу Ояма от един от най добрите му ученици. В бойната система на Кудо са включени техники от киокушин, муай тай, джудо и джу джицу. Разпространено в над 50 страни с многобройни трениращи.

Подробен репортаж от Националния турнир за Купа „София“ и интервю със сенсей Петър Стоянов ще бъдат излъчени на 3-ти април от 19:00 ч. в предаването „BOEC.BG“ по телевизия Bulgaria ON AIR.