Начало Други Почина създателят на кудо – сенсей Такаши Азума

Почина създателят на кудо – сенсей Такаши Азума

Почина създателят на кудо – сенсей Такаши Азума
0

Сенсей Такаши Азума, който е създател на кудо, е починал на 3-ти април на 71-годишна възраст. Скръбната вест натъжи голяма част от света на бойните спортове и изкуства, а в България мнозина, вдъхновили се от живота на Азума, също почетоха паметта му.

Такаши Азума не веднъж е посещавал България. След създаването на Българска федерация по Кудо през 2005 г. започва да идва за технически семинари в Хасково, Пловдив и София.

Азума достига до почетното звание шиханджукушо и 8 дан по кудо. Има още 3 дан джудо и 8 дан киокушинкай.

Основи на Кудо с Такаши Азума (ВИДЕО)

Роден е в град Кесенума префектура Миаги на 22 май 1949 г. в Япония. След завършване на училище служил в Японските специални части и започва да се занимава с Киокушин кай кан. Има висше философско образоване от университета „Васеда“. 1972 година открива в Университета „Васеда“ секция по киокушинкай. Самият Азума е един от добрите киокушин състезатели и в челните места на първите две световни първенства по киокушинкай, втори на шести общо Японски турнир и шампион на девети общо японски турнир.

Вечна памет!

Азума е единственият човек в света, който чупи 12 ледени блока (по 15 сантиметра) с ръка. Това е и световен рекорд в Гинес.

Азума пътува, състезава се и трупа опит. Внимателно изучил правилниците на многото стилове за единоборство с идеята за създаване на един реален и безопасен съвременен боен спорт. Така през 1981 година той създава Дайдо Джуку или Кудо – Изкуството на Великият път или Отворено Съзнание.

Повече за историята на този боен спорт може да прочете ТУК.

През 2001 г. в Токио се провежда Първото световно първенство по Кудо. България дебютно участва в Третото световно първенство през ноември 2009 г. в Токио.

Сенсей Азума пътува непрекъснато по света и пропагандира спорта. В над 50 страни са създадени браншови организации. На 25-27 юни 2005 г. той посещава България и провежда първия семинар по Кудо, с което бива учредено и българското отделение към международната федерация.