Начало Статии Кои са най-добрите бойни изкуства за самоотбрана срещу оръжие?

Кои са най-добрите бойни изкуства за самоотбрана срещу оръжие?

Кои са най-добрите бойни изкуства за самоотбрана срещу оръжие?
0

Една от целите на бойните изкуства е самоотбраната. Малко от тях обаче проповядват идеите на такава – срещу въоръжен нападател.

В следващите редове ще откриете кои са техниките и защо са толкова ефикасни.

Крав Мага

Това е система за самозащита, чрез която можете да отнемете бързо и ефективно предимството на противника. В нея се изучават агресивни техники, които са заклеймени от почти всички други видове бойни изкуства.

Мотото му е, че най-добрата защита е атаката. Някои експерти го определят като чиста форма уличен бой. Техниките са особено ефективни, когато имате насреща си повече от един нападател.

В зародиша си обаче Крав Мага изучава приомите, с които можете да обезоръжите нападател, а след това да го неутрализирате напълно.

Муай Тай

Има две основни категории: Мае Май и Люк Май. Експертите в тях могат лесно да отнемат оръжие и да наранят тежко човека, който го използва.

Определят бойното изкуство като едно от най-тежките в световен мащаб. За аматьори обаче съществува огромен риск. Ако не владеете добре техниките, бихте изложили собственото си здраве.

Изисква се много енергия и прецизност, а в Муай Тай всяко движение е от значение.

ММА

Този боен спорт на практика обединява всички останали. Често от него излизат професионални бойци, които не само могат да обезоръжат нападател, но и да го накарат да плаче от болка.

При улична схватка състезателят по ММА може да форсира боят да премине на земя, а там да има значително предимство срещу боксьор, например.

Всяка ММА зала има свой стил и различните треньори наблягат на отделни похвати. Все пак това остава една от най-комплексните системи.

Бокс

Класически боен спорт, който подобрява неистово уменията Ви да удряте. Чрез него можете да научите богат асортимент от полезни техники, чрез които да избегнете противниковите удари и сами да накажете чуждите грешни движения.

Макар и на пръв поглед прост, боксът може да се изповядва по много различни начини. Някои състезатели са типични „биячи“, други разчитат на технични удари, трети само на контра атака, за да пречупят нападателя.

Добре натренират боксьор често има предимство на улицата и може за кратко време да повали повече от един съперник, дори да е въоражен.

Джудо

Системата разчита на ефективно пренасочване на противниковата сила. Спазват се строгите физични закони и принципите с възможно по-малко усилия да се постигне най-голям резултат.

Чрез това бойно изкуство нападателят се превръща сам в най-големия си кошмар. В този метод няма страйкинг, но чрез хвърляния и граплинг лесно обръщате свадата в своя полза и излизате от наглед невъзможни ситуации.

Джудо е създадено за възможно най-лошите сценарии и се използва отлично в практиката, а не само на теория в залата.

www.ijf.org

Айкидо

Принципите са базирани на универсалния мир. Просто казано – това бойно изкуство е считано за най-мирното, колкото и странно да звучи.

Фокусирано е върху серия хвърляния, чрез които ефективно защитавате себе си и обезоръжавате нападателя. В Айкидо има и някои компоненти с оръжие, което допълнителни учи как да се защитаваш от него.

Бойното изкуство е особено полезно срещу въоръжен нападател.

Джу джицу

Японските бойни изкуства като Айкидо и Джудо се фокусират върху хвърлянията и промяната в посоката на тялото, докато това е ориентирано около борбата.

Много по-важно при Джу джицу е да поставиш противника в ситуация, от която за него да няма измъквне. Тук съществуват най-различни ключове и хватки.

Парализирането на врага заменя страйкинга. Тази система е считана за една от най-добрите за самоотбрана в цял свят.

Превод от Judo Inside

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.