Начало Киокушин Над 360 каратисти се явиха на изпит за степени по киокушин в Камчия

Над 360 каратисти се явиха на изпит за степени по киокушин в Камчия

Над 360 каратисти се явиха на изпит за степени по киокушин в Камчия
0

Над 360 бойци и треньори се явиха тази година на изпита за повишаване на стилова квалификация към Българска карате киокушин федерация. Събието традиционно се провежда като част от пограмата на Международния летен лагер по карате киокушин в Камчия.

Въпреки продължаващата пандемия от COVID-19 и многото рестрикции в отделните държави, тази година в Камчия се стекоха над 1200 участника от 29 държави. В рамките на една седмица те участвата в интензивна програма с много тренировки, състезания и събития, организирани от Българска карате киокушин федерация и Световния киокушин съюз.

Състезатели и треньори от България и Беларус се регистрираха за изпита на 10-ти юли.

Изпитната комисия бе в състав шихан Иво Каменов (6 дан) – председател на Българска карате киокушин федерация (БККФ), президент на Националната асоциация на бойните спортове в България и изпълнителен директор на Професионалната лига на Световния киокушин съюз, шихан Асен Асенов (6 дан) – член на УС на БККФ и първият медалист от Европейско първенство по киокушин за България, шихан Тихомир Атанасов (5 дан) – технически директор на БККФ, шихан Стоян Димов (5 дан) – изпълнителен директор на БККФ, сенсей Захари Дамянов (4 дан) –  абсолютен световен шампион по карате киокушин на без категории, четирикратен европейски шампион в супертежка категория, шампион на Америка, многократен републикански шампион и селекционер на националния отбор на България, сенсей Петър Мартинов (4 дан) – световен шампион по киокушин и помощник треньор на националния отбор.

Изпитът започна в ранни зори на 10-ти юли. В 7:00 ч. на големия външен терен на спортно-оздравителен комплекс „Камчия“ на групи по възраст и колани бяха разделени желаещите за повишаване на степени за кю. В продължените на 3 часа бойците изпълняваха поставените задачи под зоркия поглед на комисията.

В 10 ч. последва и изпитът за повишаване на дан. Комисията бе изключително взискателна към явилите се бойци и стриктно следеше изпълненията. Особено внимание бе обърнато на черните колани, които са и инструктори. Шихан Иво Каменов им напомни, че техните умения и изпълнения на техники биват предавани в залата на следващите поколение и затова е необходимо сериозно и отговорно отношение, както и голяма доза прецизност.

Всички изпити приключиха с упражнения за издръжливост и тежки спаринги.

Сред успешно повишилите степени са Деян Братков, който в последното издание на годишната церемония „Златен пояс“ на Националната асоциация на бойните спортове взе приза за „Ярка победа“. Той придоби 3-ти дан.

Към него се присъединиха световната шампионка Александра Маринова и европейския шампион Христо Георгиев. И тримата са от СК „Армеец“. Общо шестима защитиха 3-ти дан, като останалите са Росица Петрова от „Киокушин“ (Левски), Красимир Илиев от „Надежда“ (Габрово) и Ненчо Петров от „Гладиатор“ (Бургас). Втори дан пък взе националката и бронзова медалистка от последното Световно първенство Ия Костова.

Списък на всички, които защитиха степените си ТУК: BKKF-10.07.2021.

Ето и още снимки от изпита: