Начало Сумо Пенчо Дочев с престижно четвърто място на Световните игри

Пенчо Дочев с престижно четвърто място на Световните игри

Пенчо Дочев с престижно четвърто място на Световните игри
0

Българският боец Пенчо Дочев завърши четвърти в турнира по сумо от програмата на Светновните игри за неолимпийски спортове. Грандиозното събитие се провежда в Бирмингам, Алабама (САЩ).

Нашенецът клекна на дохьото в лека категория до 85 килограма и събра суперлативите на местните фенове с представянето си. Дочев започна с победа над венецуелеца Йорген Кова. Българинът използва умело техниката окуридаши.

След това сломи съпротивата на унгареца Ерик Шиладжи с техниката йоритаоши и така се класира на полуфинал. В него Пенчо отстъпи на украинеца Демид Караченко с цукиотиши. Така се стигна до репешаж, в който родният състезател победи Анатолий Клюшин (Украйна) с йорикири.

В схватката за бронза Пенчо Дочев загуби от Святослав Семикрас (Украйна), който използва умело хватката за неутрализиране на крака – ашитори. Шампион стана египтянинът Абделрахман Елсефи.

Пенчо го победи още в първия кръг от турнира за абсолютен шампион. Във втория мач от отворената категория националът елиминира унгареца Шиладжи, този път с окуридаши. В следващия кръг обаче полякът Патрик Свора спря устрема на българина с техниката уватенаге.

Надеждите на България за отличие от Световните игри се насочват към кикбокса, който стартира на 13 юли. Там ще ни представя Огнян Мирчев в стил К-1, категория до 63.5 килограма.

Младата ни надежда стартира срещу украинец и единствено при победа ще продължи напред. Ботевградчанинът отлетя за Съединените щати в неделя със своя личен треньор Никола Николов.

World Games 2022 Sumo at the Boutwell Auditorium in Birmingham, Ala., Saturday, July 9, 2022. (Marvin Gentry | WG2022Photo) Hidetoshi TANAKA, President, International Sumo Federation

Снимки: Световни игри/Марвин Гентри

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.