Начало Киокушин Почина легендата на бойните изкуства Йон Блуминг

Почина легендата на бойните изкуства Йон Блуминг

Почина легендата на бойните изкуства Йон Блуминг
0

На 17-ти декември ни напусна един от стожерите на популяризирането и развитието на бойните изкуства по света Йон Блуминг. Холандецът е считан за основоположник на карате киокушина и кикбокса в Европа, а освен това бе и девети дан по джудо и треньор на двукратния Олимпийски шампион Вилеем Руска. Блуминг е наставлявал и имена като Семи Шилт и ММА боеца Гилберт Ивел.

Легендарният боец попада случайно в магията на бойните изкуства. По време на войната в Корея бил ранен в крака, а след това изпратен на лечение в Япония. Там той посетил тренировка по джудо в школата Кодокан и три години по-късно вече бил повишен в черен колан, а след още три извел и националният отбор на Холандия до първото място на Европейско първенство по джудо.

След успехите си на европейската сцена, Блуминг се завърнал в Япония, за да изучава Джу-Джицу и Кендо, но все по-популярното карате стигнало до него и той се завърнал на Стария континент, за да разпространява знанията си. Основава първата в Европа карате организация, а през 1980 година създава федерацията Budo Kai Kan, която обединява в себе си карате, джудо и Джу-Джицу. През 1994 година Кенджи Куросаки и още пет авторитетни майстори от Япония му присъждат 10-и дан в карате киокушин.

 

 

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".