Начало Таекуондо Препоръчаха да не се допускат таекуондисти от Русия и Беларус на олимпийската квалификация в Елин Пелин

Препоръчаха да не се допускат таекуондисти от Русия и Беларус на олимпийската квалификация в Елин Пелин

Препоръчаха да не се допускат таекуондисти от Русия и Беларус на олимпийската квалификация в Елин Пелин
0

Министерствата на младежта и спорта и на външните работи препоръчаха спортистите на Русия и на Беларус да се се допускат до участие в олимпийската квалификация по таекуондо, която ще се проведе на 9 и 10 март в Елин Пелин.

Препоръката е заради получената  в двете ведомства нота получена нота от Посолството на Украйна в София, в която се отправя апел за недопускане участието в горепосоченото състезание на четирима състезатели от Русия и Беларус с оглед на тяхна открита подкрепа на войната на Русия срещу Украйна.

Ето пълният текст на съвместното изявление на Министерството на външните работи и Министерството на младежта и спорта

„Във връзка с предстоящото провеждане на 9-11 март 2024 г. в България на предолимпийски европейски квалификационен турнир по таекуондо и заявеното участие в квалификационния турнир на спортисти от Руската федерация и Република Беларус, Министерството на външните работи и Министерството на младежта и спорта на Република България информират следното:

Подчертаваме категоричната и последователна позиция на Република България за осъждане на непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна, подпомагана от Беларус, както и твърдата и последователна подкрепа на страната ни за суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

Отбелязваме също, че в настоящата геополитическа ситуация се използват всички възможни средства за политическа пропаганда и хибридна дезинформация, като в това отношение спортът не прави изключение.

Правителството на България се ръководи и спазва последователно единния подход на Европейския съюз и неговите държави-членки спрямо Русия и Беларус след началото на руската военна агресия срещу Украйна. Този подход се характеризира с ограничаване до минимум и/или прекратяване на сътрудничеството и контактите с Русия и Беларус на двустранно и многостранно равнище, както и с прилагане на ограничителни мерки спрямо тези две държави.

Същевременно, към настоящия момент в областта на спорта няма наложени ограничителни мерки на Европейския съюз спрямо Русия и Беларус. Международният олимпийски комитет (МОК) допуска участие в международни спортни състезания на руски и беларуски спортисти единствено в качество на „неутрални“ състезатели, които не могат да представляват своите държави, и при положение, че спортистите не заемат лични позиции в подкрепа на агресивната война на Русия срещу Украйна.

В Министерството на външните работи и в Министерството на младежта и спорта бе получена нота от Посолството на Украйна в София, в която се отправя апел за недопускане участието в горепосоченото състезание на четирима състезатели от Русия и Беларус с оглед на тяхна открита подкрепа на войната на Русия срещу Украйна.

Във връзка с гореизложеното, подчертаваме, че решението относно евентуалното допускане или недопускане до участие на конкретни състезатели в предолимпийския европейски квалификационен турнир по таекуондо в България, е от компетентността на Световната федерация по таекуондо. В същото време, препоръчваме да не се допуска участието на упоменатите в нотата на Посолството на Украйна в София спортисти“