Начало Борба Северна Македония пише историята си в борбата и футбола (ВИДЕО)

Северна Македония пише историята си в борбата и футбола (ВИДЕО)

Северна Македония пише историята си в борбата и футбола (ВИДЕО)
0

Малката ни съседска държава Северна Македония прави страхнотни години в спорта. Откакто държавата смени името си през 2019 година на Северна Македония, футболът, борбата и таекуондото отбелязаха върхове в тяхната история.

През миналия сезон македонците участваха на първото си европейско първенство по футбол, а сега са на „една ръка“ разстояние от участие на първия си шампионат на планетата по футбол след като елиминираха настоящия европейски шампион Италия като гост (успех с 1:0). Днес от 21:45 часа очакват бившият такъв – Португалия в директен спор за виза за участие.

Бойните спортове също бележат подем – борецът Владимир Егоров днес ще играе на първи голям финал на западната ни състедка през този век в борбата на такова ниво. Роденият в Сакха, Русия състезател стигна битката за златото в категория до 57 кг в свободния стил на европейското първенство за мъже и жени, което продължава в унгарската столица Будапеща. Егоров надделя над германеца Стешеле, а след това разби с технически туш арменски борец.

На финала в категорията го очаква азерът Рзазаде. При успех Егоров ще се превърне в единствения македонски борец стигал до титла, в което и да е състезание под флага на двумилионната държава. Той е и единственият медалист за Северна Македония от форум на Стария континент през 21 век – печели бронз в същата категория на първенството през 2019 година в Букурещ.

Северна Македония се представиха страхотно и на Игрите в Токио след като спечелиха отличие в бойните спортове. Техният таекуондист – Деян Георгиевски стигна до едва втори медал в цялата история за тази държава от олимпийски игри – сребро в кат. до 80 кг. и първи под името Северна Македония.

Първият също е дело на представител на боец спорт – Магомед Ибрахимов. Азерът е първият състезател за Македония, който достига до финал на голям форум – световното през 1998 г. в кат. до 85 кг в свободния стил, а на Игрите в Сидни през 2000 година печели и първия медал за страната от такъв форум въобще.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".