Начало Киокушин Рекорд беляза 16-ия Международен киокушин лагер в Камчия

Рекорд беляза 16-ия Международен киокушин лагер в Камчия

Рекорд беляза 16-ия Международен киокушин лагер в Камчия
0

Пореден рекорд бе регистриран по време на 16-ия Международен летен лагер по киокушин в Камчия, организиран от Българска карате киокушин федерация (БККФ) и Световния киокушин съюз (KWU). Тази година в черноморския спортен комплекс пристигнаха бойци от 39 държави. За първи път толкова много страни дават заявка.

Интересът и тази година е изключителен, като точно 1039 участници пристигнаха за едноседмичния лагер (3-10 юли). И то при отсъствието на водещи в този спорт сили като Русия, Украйна и Беларус. Общият брой на заявки в началото на годината от тези страни е надхвърлял 300 души.

„Работата е огромна, не говоря за организацията, а за техническата част. Наистина киокушин е едно голямо семейство. Ние винаги се стараем да направим пирамида с широка основа и голям връх. Много инструктори и ученици са на този лагер. Нивото на инструкторите и учителите е на световно качество“, каза един от членовете на Управителния съвет на Българската карате киокушин федерация шихан Асен Асенов за „България сутрин“.

Шихан Асенов е първият златен медалист за България от Европейско първенство по киокушин и един от главните инструктори на лагера. Той посочи, че големият интерес към събитието коства много работа и напрежение, защото много хора се включват в организацията. От друга страна, това е престиж и уважение за българската федерация към техния труд и най-вече за България.

В събота, 9-ти юли, предстоят изпити за повишаване на степени за бойци и треньори.

„Изпитите са разделени на 2 части – ученически изпити „Кю система“ и инструкторски изпити за „Дан“. При учениците идеята е колкото се може по-широк диапазон на познания в карате. Може да минат и някои компромиси, но при инструкторите всичко се свежда до абсолютната прецизност. Карате е учение, спорт и бойно изкуство“, заяви Асенов.