Ще покача ли мазнини ако ям мазнини? | Boec.BG - онлайн медия за бойни спортове
Начало Статии Ще покача ли мазнини ако ям мазнини?

Ще покача ли мазнини ако ям мазнини?

Ще покача ли мазнини ако ям мазнини?
0

Поредната уникално полезна статия от нашите приятели от Wolfy Coaching.

Въпрос: Ще покача ли мазнини ако ям мазнини?

Отговор: Ще качиш само и единствено ако с тях надвишиш дневния си калориен прием.

Нека първо започнем от това какво представляват мазнините. Те са естери на глицерола с висши мастни клетки- най- разпространения вид липиди. Мазнините са ценен източник на енергия, но могат да служат и за воден запас при някои видове, защото при разграждането им се образува голямо количество вода.

Много хора смятат, че ще покачат мазнини ако консумират определени храни или макронутриенти, но както вече знаете единствения начин да качиш каквото и е да е тегло е ако си в излишък от калории.

Наистина не е трудно да се прекали, тъй като те са в някои от любимите наши храни като: кашкавал, сирене, някои шоколади, доста сладкиши, фъстъчено масло, някои меса и т.н.

Всъщност мазнините могат да бъдат доста полезни:

– ако искаме да градим мускулна маса

– ако искаме да имаме здрав организъм

– ако искаме да сме здрави

– ако искаме да не боледуваме

– ако искаме да имаме добро либидо

– ако искаме да се чувстваме добре

– ако искаме пълноценна диета

Единственото условие е да си набавяме достатъчно мазнини, което може да варира според човека, но в най- общия случай може да използваме около 1г на телесен килограм или 30-35% от нашия калориен прием.

Мазнините са изключително важни за нашия хормонален баланс. Те са естествен прекурсор на тестостерона, който е “мъжкият” хормон, отговорен И за изграждането на мускулна маса. Жените извличат от тях дори по- голяма полза отколкото от въглехидратите, защото според фазата на месечния им цикъл нивата на хормоните в тяхното тяло варират и при неправилно хранене лесно може да се стигне до проблем и дисбаланс, а мазнините им помагат да поддържат техния организъм здрав, без проблем.

Също така за разлика от мъжете, жените използват мазнините като енергия преди въглехидратите и е доста по- благоприятно тяхната диета да е по- наситена на мазнини. Това означава, че могат да освободят повече калории от дневния си прием за мазнини, а не за въглехидрати и протеин. От своя страна повишените в режима им мазнини ще помогнат за синтезирането на повече тестостерон и естроген, който въпреки разбиранията в „бро“ средите, е познат като анаболен хормон.

Поговорихме за добрите страни на мазнините, но сега е време да поговорим какво ще стане ако не ядем достатъчно мазнини в дългосрочен план.

На първо място подреждаме хормонален дисбаланс, който от своя страна води до редица неприятни следствия. Мазнините са естествен прекурсос на много важни хормони в нашето тяло като простагландина, отговорен за много функции в мъжкото тяло; тестосерона и естрогена- основни анаболни и полови хормони; растежния хормон отговорен за растежа на цялото ни тяло включително скелет, коса, кожа, органи и др. В следствие на нисък прием на мазнини могат да се наблюдават:

– ниско либидо

– понижено представяне в секса и желание за него

– слаба и недълготрайна ерекция при мъжете

– проблеми с менструалния цикъл при жените.

– понижени нива на възстановяване

– понижена сила и възможност за изграждането й

– трудност при поддържане и покачване на мускулна маса

метааналлиз върху нисковъглехидратни диети, показващ, че въпреки голямата популярност на казуса „за или против“, везните клонят против ниската консумация на мазнини

В заключение освен, че не можем да качим мастна тъкан при приема на мазнини, освен ако не превишаваме дневния си калориен прием в дългосрочен план заради прекомерния прием на мазнини, то също можем да извлечем някои доста желани ефекти като анаболния им ефект например.

По- здрави,

Wolfy Coaching

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Bayesian bodybuilding course pt10

тагове: