Начало Senshi Шихан Акира Масуда: Киокушин кара човек сам да се отвори към хората около себе си (ВИДЕО)

Шихан Акира Масуда: Киокушин кара човек сам да се отвори към хората около себе си (ВИДЕО)

Шихан Акира Масуда: Киокушин кара човек сам да се отвори към хората около себе си (ВИДЕО)
0

Изминалият KWU SENSHI лагер предложи за пореден път възможността на хората да се докоснат до един от големите майстори в киокушин каратето – Шихан Акира Масуда. Президентът на организацията застана специално пред нашия микрофон, за да разкаже повече за философията зад спорта, специфичните тренировки, които предлагана следващото поколение състезатели и изобщо за причините сам да се занимава с една от най-благородните дисциплини в бойните спортове. Ето и какво разказа той за Boec.bg.

Ако трябва да опиша киокушин с едно изречение, ще бъде да се отвориш сам към всички останали. Киокушин разгръща потенциала на всеки един отделен човек. С негова помощ създаваме собствените правила за живота си. Създава собствените светове“, каза Шихан Масуда.

Този спорт дава една много добра основа за почти всеки един професионален състезател в големите съвременни организации. Един от претендентите за титлата в полутежка категория на UFC – Жири Прохазка, наскоро посети доджото на Сенсей Ян Сокуп, за да преоткрие себе си след загубата от Алекс Перейра в края на миналата година. Това доказва, че дори големите звезди в смесените бойни изкуства могат да почерпят дивиденти от киокушин.

Жири Прохазка тренира карате киокушин със сенсей Ян Сокуп (СНИМКИ)

Всеки един човек, който идва на KWU SENSHI лагерите, е семе. На треньорите задачата е да им покажат как да се засадят, как да бъдат отгледани, как да развият корените си и как да се превърнат в големи цветни дървета. За да стане това, трябва да засадим семената възможно най-дълбоко. Това е и трудната задача в началото, за да постигнем високи резултати накрая“, продължи „Последния самурай“.

Той гледа на всеки отделен човек в залата, като на семе, а киокушин е земята, в която трябва да бъде засаден. Крайният резултат могат да бъдат професионалните битки в кикбокса или MMA, или всеки друг популярен спорт в света. Без карате обаче тази крайна цел става много по-трудна най-вече за онези, които искат бързи резултати, без да положат нужните усилия.

Тренировката, която проследихме на Шихан Акира Масуда, бе доста по-различна от това, с което сме свикнали. Той демонстрира разработена от самия него техника за самозащита при нападение от враг с оръжие. Привидно техниките изглеждат приложими само в реалния свят, където злодеите са склонни да използват ножове и други хладни оръжия. Но в последствие стана ясно, че наученото е напълно приложимо и на ринга, защото създава навици у бойците, за да се отбраняват зорко през цялото време, ако не желаят да бъдат наранени от съперника.

Поговорихме си с киокушин майстора и за факта, че KWU SENSHI лагерите се провеждат за 20-ти път у нас. На пръв поглед това е доста дълго време, в което резултатите би следвало да са налице, но неговото мнение е, че това е едва началото.

Все още сме в самото начало. Още не сме стигнали до момента на растежа. Тук има сериозен потенциал. Имаме много добри отделни членове на екипа, но все още не сме едно цяло. Когато всички започнем да мислим еднакво, тогава KWU ще се изстреля много бързо напред“, каза Шиханът.

Цялото интервю с Шихан Акира Масуда може да чуете във видеото на нашия YouTube канал.