Начало Киокушин Тренировъчният режим на Сосай Масутацу Ояма в планината

Тренировъчният режим на Сосай Масутацу Ояма в планината

Тренировъчният режим на Сосай Масутацу Ояма в планината
0

Основателят на карате киокушин Масутацу „Мас“ Ояма има една съдбовна среща в своя живот. В следващите редове ще ви разкажем за едно голямо вдъхновение на бойното величие и ще разкрием специалният му тренировъчен режим в планината.

На 23-годишна възраст Масутацу Ояма среща Ейджи Йошикава. Йошикава е автор на романа „Мусаши”, който разказва живота на най-известния японски самурай. Романът и неговият автор помагат на Ояма да разбере самурайския кодекс на честта – буши-до.

Същата година Ояма отива при мастър Минобу в префектурата Чиба. Там Мусаши е усъвършенствал „Нито-Рю” (вид стил във владеенето на меча). Ояма смята, че това е подходящо място за начало на строгите тренировки, които той е планирал за себе си. Едно от нещата, които той взема със себе си е романът „Мусаши”. Студент на име Яширо го придружава.

Ояма и тренировки в планината

Шест месеца, след като Ояма и Яширо се качват в планината, самотата подлага на изпитание решимостта на Сосай Ояма. Тогава Яширо повече от всякога желае да се завърне в цивилизацията. Затова една вечер той тайно напуска планината. За да не избяга и Ояма от „отшелничеството” си, Со Ней Чу му пише писмо, чрез което му казва да обръсне едната си вежда.

Със сигурност Ояма няма да желае да го виждат в това му състояние. По този начин и желанието му за бягство ще изчезне. Този и още няколко съвета го убеждават да продължи по-нататъшната си тренировка. Не след дълго Ояма вече е твърдо решен да стане най-добрия каратист в Япония.

Скоро, за съжаление, спонсорът му го информира, че няма да може да продължи подпомагането му. Така след 14 месеца усърдни тренировки, Ояма е принуден да сложи край на подготовката си в планината.

Няколко месеца по-късно – през 1947 година, Мас Ояма печели първия национален шампионат по бойни изкуства в Япония след Втората световна война. Въпреки всичко, той все още чувства празнина в себе си, че не е завършил тренировките в планината. Тогава той решава напълно да се отдаде на карате. Затова отново се връща в префектурата Чиба. Този път под надзора на мастер Кийозуми и възобновява тренировките си, имащи за цел духовно и физическо възвишение.

Този път тренировките са фанатични – 12 часа на ден, всеки ден, без почивен ден. Упражненията са включвали да стои под студени водопади, да разбива речни камъни с голи ръце, да използва дърветата като макивара (боксова круша), да прескача бодливи храсти стотици пъти на ден.

Всеки ден също включвал изучаване на древни бойни изкуства и дзен философия.

След 18 месеца той слиза от планината, напълно убеден във възможностите си. През периода на своята недълга, но плодотворна аскеза в планината, Ояма живеел по строго разработена програма, която често фигурира в различните биографии на майстора и служи за назидание на лекомислените ученици.

Режимът на Ояма:

4 часа (сутринта): Събуждане. Започва с медитация със затворени очи в продължение на 10 минути.

Следва: Крос в планината – 2 часа

7 часа: Приготвяне на храната

8 часа: Хранена, съчетаващо закуската и обяда

9 часа: Начало на тренировките

Десет пъти се изпълнява комплекс от 5 упражнения:

 1. Вдигане 20 пъти на 60-килограмова щанга;
 2. Лицеви опори на пръсти – 20;
 3. Опори от стойка на ръце – 20;
 4. Набирания на лост – 20 пъти;
 5. Нанасяне по 20 удара с юмрук вляво и вдясно върху макивара.

Всеки път след изпълнение на комплекса се правят дихателни упражнения и незабавно се пристъпва към следващата серия. След като посоченият комплекс се направи 10 пъти се прави почивка до 11,00 ч.

11 часа: Изпълнение на упражнения – форма (ката)

Ежедневно се повтаря по 100 пъти една от катите. Например първия ден Хейан-1, втория ден – Хейан-2 и т. н., докато не бъдат направени и петте кати Хейан, а след това се изпълняват в обратен ред. Същото се прави и при останалите кати.

2 часа: Вдигане на тежести

 • Да се вдигне 60-килограмова щанга 20 пъти, след това постепенно да се увеличава натоварването;
 • Да се направят 1000 лицеви опори: 200 пъти на два пръста, 200 пъти на три пръста, 200 пъти на четири пръста, 400 пъти на пет пръста.
 • След всяка серия да се прави малка почивка. Понякога за разнообразие да се правят 1000 лицеви опори на юмруци с почивка след 500.

3 часа: Отработване на техники за спаринг

 • Упражнения на макивара
 • Коремни преси – 200
 • Чупене на камъни

5 часа: Приготвяне на храна. Вечеря.

6 часа: Медитация и лягане