Начало Интервюта Василена Петкова: Бойните спортове помагат на децата да преодолеят агресията

Василена Петкова: Бойните спортове помагат на децата да преодолеят агресията

Василена Петкова: Бойните спортове помагат на децата да преодолеят агресията
0

Националната състезателка на Българската карате киокушин федерация (БККФ) – Василена Петкова изпрати много емоционална 2021-а година.

На татамито тя завоюва редица отличия за родината ни, а извън него имаше удоволствието да влезе в ролята на учител. Нейният баща Венцислав Петков откри амбициозната зала „Тайгър Дожо“ в село Мало Конаре, който е сред малкото подобни проекти извън големите населени места у нас.

Василена, заедно със Семпай Тони Стойчев, вече събират солидна група от малчугани, които са готови да направят първите си стъпки в света на киокушин карате.

Групата на малките бойци нараства с всеки изминал ден

В специално интервю за читателите на Boec.BG Василена Петкова си припомни успехите през изминалите 12 месеца, разкри какво я е накарало да се захване с бойните спортове, коментира актуалната тема за агресията сред децата на улицата и говори по още интересни въпроси.

„Изминалата година е една от най-добрите ми до сега. Изпращям я с два златни медала от Държавни първенства по кикбокс, Европейска купа по кикбокс, Световна купа в киокушин и сребърен медал от Световното по киокушин.“

„Най-хубавият ми момент беше спечелването на Световната купа в Камчия.“

Лично е наградена от Шихан Александър Пичкунов, Шихан Антонио Пинеро и Шихан Анджей Древняк

Зала „Тайгър Дожо“ беше официално открита на 17 декември под звуците на могъщата българска гайда. Тя обаче отваря врати малко по-рано и в нея дори вече тренират над 20 деца.

„Залата функционира от 10 октомври. Има огромен интерес от децата, вече се сформира една голяма група и се надяваме клубът да жъне големи успехи“, сподели Петкова.

„За новата година най-вече си пожелавам здраве – щом него го има, всички цели ще са налице.“

Заедно с голямото трио – Петер Артс, Семи Шилт и Ернесто Хуст

Състезателката не пропуска и лагерите на Професионалната лига на Световния киокушин съюз (KWU).

„На всеки един лагер се уча и усъвършенствам техники. Те са страхотни. Винаги е по-специално на тях. Няма как да не е, щом си обграден от такива хора.“

Василена за първи път влиза в залата отдавна, като това се случва по не много добър повод.

„От 6-годишна се занимавам с бойни спортове – вече цели 9 години. Стъпих в залата след физически тормоз от други деца в училище и от този момент реших, че трябва да бъда в залата!“.

Част от младежкия ни национален отбор на БККФ

Това води и до логичния въпрос относно циркулиращото в медийното пространсво видео на деца, които нападат и бият свой съученик.

„Родителите имат голям пръст в това едно дете да е агресивно и да реагира по този начин. Точно за такива деца като това момче се изисква боен спорт, за да преодолее агресията. По този начин ще се научи, че извън залата не трябва да се прилага.“

„Киокушинът ме научи на дисциплина, самоконтрол и увереност“, признава Петкова.

По време на подготвителен лагер с друга национална състезателка – Никол Харизанова

Тя усеща цялата подкрепа на семейството си на татамито.

„Родителите ми не се притесняват изобщо, цялото ми семейство, най-вече баща ми и майка ми се гордеят с това, което постигам и винаги са до мен.“

„Има още върхове, които трябва да бъдат покорени и 2022-а е идеална за това.“

„Цялото ми внимание е насочено към тренировките. Всеки сериозен спортист знае, че нямаме време за нищо друго освен да сме в залата“, сподели Петкова.

Младата спортистка вече е наредила впечатляваща колекция от купи и медали. Част от тях са в друга бойна дисциплина – кикбокс.

„Всъщност кикбоксът не ми пречи, а точно обратно помага ми. Съчетават се идеално с карате киокушин. Сама реших да се пробвам и на ринга, не само на татамито.“

„Най-голямата ми мотивация е баща ми и винаги знам, че не трябва да го разочаровам. Затова давам винаги 100% от себе си.“

„Много пъти съм чувала, че бойните спортове не са женска дисциплина, да. Но според мен ние жените се справяме по-добре с “мъжките” спортове“, допълни шампионката Василена Петкова.

„Киокушинът ме научи на дисциплина, самоконтрол и увереност.“
Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.