Начало Видео Фарзад Золхарди: Имаме таланти, но трябва да променим нещо (ВИДЕО)

Фарзад Золхарди: Имаме таланти, но трябва да променим нещо (ВИДЕО)

Фарзад Золхарди: Имаме таланти, но трябва да променим нещо (ВИДЕО)
0

Иранската звезда в олимпийското таекуондо Фарзад Золхарди от една година е част от националния отбор на България. Натурализираният боец, който е сребърен медалист от световно и многоркратен медалист от международни турнири, пристигна у нас с амбицията да спечели олимпийска квота за Игрите в Токио. През месец октомври той получи и още една отговорна задача – бе назначен на поста главен треньор на българския национален тим. Екип на „BOEC.BG“ разговаря с него по темата.


В България сте от една година, как се чувствате?

Наистина аз много харесвам България. И наистина я чувствам като моя родина. Харесвам българите, защото те са много мили и приятни хора. Чувствам се като в родната си страна.

Какво мислите за българското таекуондо?

Знаете, че в българското таекуондо имаме някои наистина големи таланти, няколко добри бойни атлети, но имаме нужда от повече. Със сигурност трябва да променим нещо. Всички наши атлети трябва да знаят, че да станат шампиони е много трудно. За да спечелят един медал от голямо състезание трябва да работят поне 4 години. Но говорим за наистина упорита работа. Всеки ден и по всяко време. Сега имаме нужда от повече медали, от повече успехи. Но най-вече се нуждаем от повече работа. Вижте, аз наистина съм щастлив да работя с отбора сега, защото ние имаме перфектната подкрепа от страна на Българска Таекуондо Федерация, от нашия президент господин Слави Бинев. Той ми каза, че имам пълната подкрепа. Така че ще работим за повече медали и успехи.

Вече сте треньор. Какви цели поставяте пред себе си?

Знаете, че дойдох тук първо като състезател, за да се класирам за Олимпийските игри. Все още моята мечта е да взема квота. Искам да се бия за България като олимпийски състезател. Наистина ще опитам! Ще дам най-доброто от най-доброто от себе си. Наскоро обаче получих още една възможност – да бъда главен треньор на националия отбор по таекундо на България. А това е наистина сериозно предизвикателство, но за мен е и сладко. Искам да пробвам най-доброто за нашия отбор. Да знам, че е трудно и тежко предизвикателство, но аз вярвам в себе си и способностите си. Сигурен съм, че мога да помогна на българските таекуондисти.

Какво ще искате от състезателите си вече като треньор?

Искам от тях да знаят какво искат, защо са тук, защо се занимават с таекуондо. Искам те да променят своя начин на живот. Първото нещо, което искам да знаят, че шампионската форма изисква много жертви и усилия. Трябва да се борят с много неща. Да се справят с всякакви проблеми, за да спечелят само един медал. Искам от тях да се борят за България, като истински бойци.

Какво очаквате от олимпийските квалификации?

Олимпийските квалификации са през януари 2021 г. в България, както знаете. Това е една много възможност за нас, перфектен шанс. Аз и двама от моите състезатели ще опитаме да атакуваме квотите. Ще дадем най-доброто от себе си за това. Можем да се класираме. Това е напълно възможно, но кой може да предскаже бъдещето.

Може ли да назовете състезателите с шансове?

Борим се за три квоти. Необходима ми е малко повече комуникация между мен и състезателите, както и между мен и федерацията в лицето на г-н Бинев и техническия комитет. Така че ще ви помоля да ми дадете малко време и след това да ви кажа, защото засега първо трябва да видим кой ще има възможност да се класира. Нуждаем се от повече срещи и общуване помежду си.

Добре, значи ще говорим отново…

Да!

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.