Начало Видео България привлича Фарзад Золхадри след договорка с Иран (ВИДЕО)

България привлича Фарзад Золхадри след договорка с Иран (ВИДЕО)

България привлича Фарзад Золхадри след договорка с Иран (ВИДЕО)
1

Няма политически скандал около преминаването на иранската звезда в олимпийското таекуондо Фарзад Золхадри в българския национален отбор. В това твърдение са категорични от Българска Федерация по Таекуондо (WTF) и лично президентът ѝ Слави Бинев. Днес от централата представиха пред медиите  Золхадри.

„Много съм щастлив, че съм тук. Благодаря на господин Слави Бинев. Благодаря и на министър Красен Кралев за подкрепата. Без тях това нямаше да е възможно. Сигурен съм, че мога да дам максимума на българското таекуондо. Искам да подчертая, че моето преминаване от иранския национален отбор в българския е резултат от добрите отношения между двете федерации“, обяви Золхадри.

Преговорите са започнали още през месец юни 2019-та. Бинев е личен приятел с бащата на таекуондиста, който е легенда на иранското таекуондо и спорт, с участие на шест Олимпийски игри и настоящ селекционер на мъжкия тим.

„Неговото присъствие тук не е кражба на състезател. Това е договорка между мен и президента на иранската федерация“, обяви Слави Бинев. Той поясни, че в категорията на Золхадри в родината му има огромна конкуренция и причината състезателят да предпочете България е за да не злепостави баща си.

Золхадри ще се състезава в категория до 80 килограма. Той е бивш капитан на младежкия национален отбор на Иран, има сребърен медал от Световната купа през 2015-та и бронз от Азиатските игри.

Бинев обясни, че случая на Фарзад няма нищо общо с този на неговата сънародничка Кимия Ализадех. Бронзовата медалистка по таекуондо на Олимпийските игри в Рио Де Жанейро през 2016 година избяга от родинати си, за да се състезава за Холандия.

Позицията на Слави Бинев с ВИДЕО.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

„Иранците са едни от най-добрите състезатели по таекуондо в света. Привличането на Фарзад стана с течение на времето, а не от днес за утре. Неговият случай няма нищо общо с този на Кимия Ализадех. Трансферът на Фарзад е договорен между мен и президентът на иранската федерация, но се осъществи с голямата подкрепа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев“, обясни президентът на родната централа Слави Бинев.

България възлага огромни надежди на Фарзад Золхадри за олимпийска квота и участие на Игрите в Токио тази година. Иранецът ще има само една възможност – олимпийска квалификация в Милано през април. Той тренира с отбора ни от 3 месеца, а наскоро изкара и подготвителен лагер във високопланинската база в Белмекен.

Снимка: LAP.BG

Comment(1)

  1. Интересно ми е колко е издръжката на този състезател, в коя категория ще се състезава и нямаме ли достоен българин в тази категория?На 28 години е и не се е състезавал от колко години?
    Защо подценяваме българските спортисти?

Comments are closed.