Начало Борба Мария Оряшкова – за сърцето и преследването на една мечта (ВИДЕО)

Мария Оряшкова – за сърцето и преследването на една мечта (ВИДЕО)

Мария Оряшкова – за сърцето и преследването на една мечта (ВИДЕО)
1

Мария Оряшкова ще бъде единственият български национала, а може би и изобщо единственият състезател, с два вида спорт на предстоящите Европейски игри в Минск. Оряшкова ще участва в беларуската столица едновременно в борбата и самбото.

Подобно нещо се случва за първи път в историята на българския спорт. Единствено Евгения Раданова бе състезателка, която участва в два различни спорта на Олимпийски игри, но не едновременно. Носителката на три медала в шорттрека, дебютира и в колоезденето на Игрите в Атина през 2004 г.

Самата Оряшкова разкри намерение си да участва в Европейските игри с два спорта преди две седмици в студиото на „BOEC.BG“, но вчера то бе официализирано от Българския олимпийски комитет, който утвърди състава за Минск.

Оряшкова е петкратна световна и деветкратна европейска шампионка по самбо и към момента е номер 1 в световната ранглиста в категория до 80 килограма. От две години тя се състезава в борбата, като в две поредни първенства печели титлата. Причината да се насочи към борбата е голямата ѝ мечта да участва на Олимпийски игри.

С титлата от държавното по самбо

„Самбото е спортът, който нося в сърцето си от дете и никога няма да го пренебрегна. Но доколкото ние, спортистите, даваме всичко от себе си в залата, не можем да решаваме дали този спорт ще бъде олимпийски, или не. Приеха самбото в Олимпийските игри в Париж през 2024 г. за пробен период. Но тогава вече аз ще съм на една невъзможно възраст да постигна мечтите си. Затова реших да участвам сега“, разказа Оряшкова специално за „BOEC.BG“.

Особено през последните 6 месеца тя не излиза от залата по борба, като към момента е насочила всички усилия в тази посока.

„От няколко месеца съм предизвикала себе си да съм в националния отбор по борба. Съответно те ме подкрепиха в това нещо и от близо шест месеца съм изцяло там, не тренирам друг вид спорт, участвам само на републиканските.“

В началото на годината тя участва за втори път в кариерата си в международния турнир по борба „Дан Колов – Никола Петров“. И докато в женският национален отбор по борба я приемат повече от радушно, друго са скептични към нейното предизвикателство.

С националния отбор по борба на Европейското в Румъния

„Всички ми казаха, че бъде много трудно, но който го е страх от мечки да не ходи в гората“, демонстрира решителност Мария. Тя тренира двуразово пет дни в седмица, а често през уикендите ѝ се налага да участва в различни състезания – по джудо, самбо, борба и дори сумо. И винаги печели медали!

На Европейското по сумо

„Хората може би си мислят, че един ден ходя на джудо, на другия ден ходя на самбо. Не, не е така. Преди голямо първенство се съсредоточавам върху конкретния спорт. Моят основен спорт е джудо и самбо. Сумото ми е така да се каже една страст. Участвам не заради някой или заради медалите, а просто, защото много ми харесва този сблъсък, да няма кимона, корки и т.н.“

Заради подготовката в борбата Мария Оряшкова пропусна за първи път Европейското първенство по самбо в Хихон, Испания, но взе участие на еврошампионата по борба в Букурещ, Румъния.

Първо място и в джудото

„Беше голям шок, защото аз нямам пропуснато европейско първенство от много години насам. Много хора си помислиха или че съм се отказала, а не знаят, че тренирам двойно повече и ще участвам на Европейските игри.“

Европейските игри са между 20-ти и 30-ти юни. В Минск ще участват над 4000 състезатели от 50 страни. Оряшкова се надява и на квота за Олимпийските игри в Токио догодина.

„Не знам колко е реална, но знам, че всеки ден излизам от залата все по-уверена и знам, че съм научила – може да е нещо малко, но излизам с някакъв плюс. Ще излъжа, ако кажа, че съм сигурна, че ще взета 100 процента квотата, но знам, че съм длъжна да пробвам заради себе си. Защото го искам.“

В борбата е от скоро, но призовите места ѝ прилягат

Освен всички тренировки и състезания, на които отделя време, Оряшкова е докторант в Национална спорта академия „Васил Левски“. Призна, че това е друга от големите ѝ мечти.

„Като дете мечтаех да уча в НСА, а след това реших, че и в бъдеще ще се занимавам нещо свързано със спорта. Да стана докторант беше една мечта и ми отне много време, късаха ме на изпити, но успях.“

Казва, че със сигурност ще остане в спорта и когато сложи край на активната си състезателна кариера.