Начало Видео Промени в джудо правилника за предстоящия олимпийски цикъл

Промени в джудо правилника за предстоящия олимпийски цикъл

Промени в джудо правилника за предстоящия олимпийски цикъл
0

Международната джудо федерация (IJF) обяви промени в правилата си, който ще бъдат въведени за предстоящия квалификационен цикъл за Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Промените в джудо правилника са направени на база предложения от различните национални федерации, а от IJF споделят, че те ще модернизират спорта и най-вече ще повишат нивото на безопасност за атлетите.

Без съмнение, най-противоречивото решение е премахването на обратното раменно хвърляне (сеои-наге). Техниката вече няма да носи точки на джудиста, който я изпълни. Вместо това активната джудока ще получава наказание (шидо).

Въпросната техника, която бива популяризирана от олимпийския шампион Чой Мин-хо, започва със захват на ревера или ръкава на противника и след това го завърта преди да го хвърли по гръб на татамито.

Ясна причина за премахването на техниката не е дадена от IJF, като източници твърдят, че техниката бива премахната заради честото падане по глава от страна на атакуваната джудока.

Друга промяна в правилника гласи, че всеки джудист ще получи наказание, ако си оправи кимоното, колана или косата повече от един път.

Новите правила ще дебютират в края на януари, когато ще се проведе първото за годината Гран При състезание в Португалия.