Начало Джудо Великото бойно изкуство джудо отбелязва Световния си ден

Великото бойно изкуство джудо отбелязва Световния си ден

Великото бойно изкуство джудо отбелязва Световния си ден
0

На 28-ми октомври се отбелязва Световният ден на джудото. Датата е избрана, защото на нея е роден японският спортен деец Кано Джигоро през 1860 година.

Джудо е първото японско бойно изкуство, спечелило широко международно признание, и първото, станало официален олимпийски спорт.

Някои от известните девизи на Джигоро са: „Максимум ефективност с минимално услие“ и „Споделено благоденствие и изгода“.

Бойното изкуство е създадено през 1882 година. То възниква на основата на джу джуцу, едно от традиционните военни изкуства в Япония. Кано е част от школи по джу-джицу („изкуство на гъвкавостта“) в продължение на много години, след което създава своя система, която нарича джу-до („път на гъвкавостта“).

Дебютира през 1964 г. по време на XVIII летни олимпийски игри, които за първи път се провеждат в Азия – Токио, Япония.

В наши дни е утвърден олимпийски спорт и милиони хора го практикуват по цял свят. Огромен процент от тях са деца, защото им помага да се научат на дисциплина, самоконтрол, воля и още.

Тази година празникът е под мотото „Солидарност“. 

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.