Начало Без категория Олимпийските комитети на Русия и Беларус няма да получат покани за Игрите в Париж

Олимпийските комитети на Русия и Беларус няма да получат покани за Игрите в Париж

Олимпийските комитети на Русия и Беларус няма да получат покани за Игрите в Париж
0

Националните олимпийски комитети на Русия и Беларус няма да получат покани за участие на Игрите в Париж догодина, заяви шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах във френската столица. Бах имаше среща с представители на олимпийското движение.

През юни още МОК съобщи, че на 26-и юли – една година преди началото на Лятната олимпиада, Русия и Беларус не попадат в списъка от 203 нации, които ще получат покани за участие.

За мен е огромна чест да поканя спортистите от целия свят тук, в Париж, във Франция, за да отбележим спортните постижения под мотото „По-бързо, по-високо, по-силно„, заяви Томас Бах. „Затова и днес МОК ще изпрати официални покани до 203 Комитета от целия свят. Аз ще имам възможността да връча лично поканите на девет национални олимпийски комитета и на отбора на бежанците„.

Това е протоколна, но символично много важна церемония. Фундаменталната идея на Олимпийските игри е едно мирно съревнование. Преди три хиляди години гръцката цивилизация поднесе този подарък на човечеството. След това барон Пиер дьо Кубертен е основал МОК и е възродил Олимпийските игри в този вид, който ние днес наричаме съвременни Игри. А Париж е тяхната родина„.

През 2024-а година ние отбелязваме нов етап от нашата олимпийска история. На Олимпиада 2024 ние можем истински да отбележим Игрите на новата ера. Тези Игри ще бъдат повече експресивни, по-млади, по-урбанистични и по-устойчиви“, каза още Томас Бах пред делегатите на срещата.

През месец март тази година изпълнителният комитет на МОК препоръча руски и беларуски спортисти, ако бъдат допускани, да се случва изключително с неутрален статут. И то само такива спортисти, които не са се изказали в подкрепа на войната, която Русия води срещу суверенна и независима Украйна вече почти година и половина. Същото се отнася и за спортисти, които не представляват заплаха за сигурността.

Проблем за МОК може да се окаже, че не всички подопечни федерации по различните видове спорт не са взели решение дали да пускат или не руснаци и беларуси, дори и като индивидуални състезатели.

Президентът на Организационния комитет на Игрите във Франция Тони Естанге заяви, че решението за участието или неучастието на руските и беларуските олимпийци ще бъде взето не по-рано от септември.

тагове: