Начало Други МОК отлага решението за провеждането на Игрите

МОК отлага решението за провеждането на Игрите

МОК отлага решението за провеждането на Игрите
0

Международният олимпийски комитет ще изчака още малко, докато вземе окончателно решение за провеждането или отлагането на Летните олимпийски игри в Токио. По програма те трябва да започнат на 24-ти юли тази година с участието на 11 000 спортисти, но пандемията от коронавирус може да попречи това да се случи.

Изпълнителният комитет на МОК проведе в неделя вечер извънредно събрание, на което е имало разнопосочни мнения. След него стана ясно единствено, че в рамките на до 4 седмици ще се излезе с финално заключение по темата. От организацията обаче са категорични, че те няма да бъдат отменени, а само отложени. Вариантите са от няколко месеца до една година.

„В светлината на влошаващата се ситуация изпълкомът започна следващата стъпка в планирането на сценарий. Този сценарий включва и започването на игрите на 24 юли, но и промяна на датата“, обявиха от организацията.

Ако Игрите в Токио 2020 бъдат отложени, това ще е за първи път в историята на форума. Олимпийските игри са били отменяни само веднъжпрез 1940 година заради Втората световна война и никога в мирно време.

„Има драматично нарастване на случаите с COVID-19 в различни държави на различни континенти, което кара изпълкомът на МОК да започне следващата стъпка. Изпълкомът подчертава, че отмяна на игрите няма да реши ничии проблеми или да помогне на някого“, добавят от Изпълкома на МОК.

Две държави отказват да пращат спортисти на Игрите в Токио

Друг от вариантите, който обсъждат от МОК, е частично провеждане на състезанията. Японският премиер Шиндзо Абе обаче е категорично против.

„Ако е трудно да проведем игрите в пълния им вид, решение за отлагане ще бъде неизбежно, защото сигурността на спортистите е от първостепенно значение“, посочва Абе и добавя, че пълната отмяна не стой на дневен ред.

Президентът на МОК Томас Бах изпрати официално писмо до спортистите.

Ако бъдат отложени Игрите в Токио 2020, МОК ще трябва да ги синхронизира със спортните календари на 33-те олимпийски спорта.