Начало Други Две държави отказват да пращат спортисти на Игрите в Токио

Две държави отказват да пращат спортисти на Игрите в Токио

Две държави отказват да пращат спортисти на Игрите в Токио
0

Канада и Австралия са първите две страни, които обявиха, че няма да изпратят свои спортисти на Летните олимпийските игри в Токио. Въпреки пандемията от коронавирус, засега от Международния олимпийски комитет (МОК) и домакините от Япония твърдят, че най-големият спортен форум ще се проведе по план – между 24 юли и 9 август.

Това накара Олимпийският комитет на Канада, Паралимпийският комитет, правителството на страната, Комисията на спортистите и националните спортни федерации да вземат решение:

„Стигнахме до това тежко решение – да не изпращаме състезатели на Олимпийските и Паралимпийските игри. Получихме информация, че МОК разглежда различни варианти и ще бъдем благодарни, ако Игрите бъдат отложени“, гласи изявлението.

Австралия не посочва категорично, че няма да участва, но апелират за отлагане на Игрите. 

„Олимпийският комитет на Австралия проведе интернет-конференция с участието на хората от Изпълнителния комитет. Единодушно стигнахме до заключение, че отборът не може да бъде събран заради постоянно променящите се условия у нас и зад граница. Ние смятаме, че Игрите няма как да започнат през юли“, се казва в изявлението на Олимпийската централа на Австралия.

Според Мат Карол, който е изпълнителен директор на австралийския олимпийски комитет, по-добре спортистите да се готвят за Игри през 2021 г. „Спортистите отчаяно искат да отидат на олимпийски игри, но все пак се притесняват за здравето си. Ние трябва да дадем сигурност на нашите спортисти и това направихме“, посочва той.

Освен Канада и Австралия, препоръки за отлагане на Летните олимпийски игри в Токио дават Норвегия, Великобритания и двете най-големи спортни федерации на САЩ – по лека атлетика и по плуване.

„Призоваваме за бързо решение заради спортистите, които срещат значителна несигурност. Ограниченията премахват възможността на спортистите да са равнопоставени и просто е неподходящо да се провеждат олимпийски игри в сегашната ситуация“, посочва президентът на британската олимпийска асоциация сър Хю Робъртсън.

Заглавна снимка: BGnes/AP