Начало Други Белчо Горанов: Игрите могат да се проведат през септември или октомври

Белчо Горанов: Игрите могат да се проведат през септември или октомври

Белчо Горанов: Игрите могат да се проведат през септември или октомври
0

Белчо Горанов, който е генерален секретар на Българския олимпийски комитет, сподели пред „България днес“ какво се случва с организирането на Олимпийските игри. Той сподели и какви са очакванията му за спечелени квоти по отношение на българските спортисти.

Г-н Горанов, каква е актуалната ситуация за провеждане на най-големия спортен форум?

– Едва ли някой може да каже дали Олимпийските игри ще се проведат. Неизвестните са много. Японските организатори, МОК и спортистите имат огромно желание Игрите да се състоят, дори с отлагане и различни дати от оригиналните. Това е истината. Всичко зависи как ще се развият нещата в близкия месец. Много е важно дали през юни ще се проведат оставащите квалификации. Ако те не се състоят, ще се върви към различен сценарий.

Какъв е сценарият при отлагане на Игрите. Кога може да се проведат?

– По мое мнение вариантът е втората половина на септември или началото на октомври. Това е при положение, че пикът на коронавируса в Европа е април или май, а през юни да се оживят нещата и се провеждат състезания. Всички са притеснени, колкото и безобиден да изглеждаше в началото проблемът.

В БОК този период от олимпийския цикъл е най-напрегнат заради логистичната работа. Има ли опасност да пропаднат резервации за Олимпийските игри и да бъдат регистрирани финансови загуби?

– Бяхме направили организация. Следяхме ден за ден кой печели квоти. За голямо съжаление всичко ще се пренареди. Здравето е най-важното. Всичко останало може да се направи. Резервациите за полети и настаняване бяха направени. Имаме уверението на държавата, че ще ни подкрепят. Досега никога не сме имали проблеми с финансовото обезпечаване на олимпийците. Важното е да се случат Игрите.

Доволни ли сте от досегашния брой на спечелените квоти?

– Около 15-16 са сигурните. Доста от българските спортисти бяха на практика с квота, но се изчакваше окончателно да излязат ранглистите. Според мен реалната бройка е над 20. Ако нещата вървят по план, ще имаме над 50 участници в Токио.

Кога ще бъде следващата конференция на МОК с националните олимпийски комитети, за да стане ясно дали ще има Игри?

– Казаха, че в рамките на четири седмици ще вземат решение. Надявам се, че ситуацията се следи внимателно. Наясно сме как работят в тясна връзка със Световната здравна организация след всичко, което се случи. Никой няма да си позволи, дори и в най-малка степен, да рискува здравето и живота на спортисти и милионите зрители, които идват за подобен форум.

#ОтговорниВкъщи