Начало Други Двете таекуондо федерации на среща с Международния олимпийски комитет

Двете таекуондо федерации на среща с Международния олимпийски комитет

Двете таекуондо федерации на среща с Международния олимпийски комитет
0

Нова важна стъпка към обединение между южната (WT) и севернокорейската (ITF) таекуондо федерации бе направена вчера. Представители на Световната таекуондо федерация и на Международната федерация Таекуон-До се срещна с президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. Историческото събитие бе в Музея на спорта в Лозана, Швейцария.

България също имаше свой представител в лицето на президента на Eвропейския таекуондо съюз и президент на Българска федерация Таекуон-До Слави Бинев. Той бе част от делегацията, която представлява олимпийското таекуондо и предвождана от президента на WT д-р Чо. На събитието присъстваха още президентът ITF Ри Йонг Сон, бившият Федерален канцлер на Германия Герхард Шрьодер, президентът на ASIOIF Франческо Бити, президентът на световната хандбална федерация Хасан Мустафа, президентът на FISU Олег Матитсин, дипломати, депутати и легенди в спорта.

След срещата се проведе се и демонстрация на отборите на WT и ITF в чест на 25-тата годишнина от включването на таекундо в Олимпийските игри. Под надслов „One world, one taekwondo“ двата демо – отбора се прегърнаха. Овациите на присъстващите, обаче обраха и президентът на Турската Федерация – WT Метин Сахин и проф. Джон Кукион от Корея, които направиха атрактивен спаринг 34 години след последното им явявяне заедно на финалите на Световно първенство през 1985 г. Те доказаха, че за таекуондо възрастта е само цифра.

Томас Бах е споделил в личен разговор със Слави Бинев очарованието си от страната ни и работата на БОК под ръководството на Стефка Костадинова. От своя страна Бинев в качеството си на президент на Eвропейския таекуондо съюз е обсъдил с бившия канцлер на Германия и възможностите за развитието на спорта и таекуондо в Европейския съюз.

Днес срещите на двете корейски делегации продължават и в Женева, където престои посещение и последната съвместна демонстрация през април на WT и ITF в централата на ООН, където ще е най-големият импакт.