Начало ММА Оливейра оцеля след нокдаун и с нокаут покори леката категория на UFC

Оливейра оцеля след нокдаун и с нокаут покори леката категория на UFC

Оливейра оцеля след нокдаун и с нокаут покори леката категория на UFC
0

Бразилецът Чарлс Оливейра наследи Хабиб Нурмагомедов на шампионския трон в UFC. След 10 години в организацията и 28 мача, 31-годишният боец триумфира най-накрая с овакантената титла в леката категория след успех с нокаут срещу Майкъл Чандлър в главното събитие на UFC 262.

Двамата претенденти за пояса показаха истинско зрелище на феновете в „Тойота Център“ в Хюстън, Тексъс. Нямаше и секунда, в която да не държат в напрежение зрителите.

Оливейра, който е трети в ранглистата на категорията, влезе в битката като претендент номер 1  след впечатляваща си серия от 8 поредни победи. 35-годишният му опонент Майкъл Чандлър пък влезе едва за втори път в октагона на UFC, като той подписа договора с организацията преди 8 месеца. Бившият трикратен шампион в леката категория на „Белатор“ доби право да атакува титлата само след една победа – над Дан Хукър.

Американският боец демонстрира голяма увереност в първия рунд, чиито началните секунди обаче бяха за 31-годишния Оливейра. Докато играта бе в стойка, бразилецът атакавуше своя опонент с лоу кик. Чандлър отговори с ляво кроше, което пренесе играта на земя, като той имаше шанс да приложи гилотина, но вместо това се превъртя и даде опасно гърба си пред един от най-добрите преставители на джу джицу школата.

„Железния“ от Нешвил направи впечатляващо тръшване, а обилна кръв започна да тече от дясната вежда на бразилеца.

1:45 минута преди края на частта Чандлър прати в нокдаун Оливейра и започна опасно да го налага със серия от крошета. Ситуацията бе много критична за Чарлс, който оцеля, въпреки че бе притиснат до мрежата и понесе доста тежки удари.

Вторият рунд продължи едва 19 секунди. В самото начало Оливейра засрещна с ляво кроше „Железния“ и го прати на пода. Зашеметен от удара, американецът не успя да се защити и получи серия от удари с крошета, лакти и колена в главата и рефера прекрати с технически нокаут.

Така след три години и оттеглянето на непобедения дагестански боец Хабиб Нурмагомедов през октомври 2020-та, за първи път имаме нов шампион в леката дивизия.

„Дейна, доведе ми шампион от „Белатор“, а аз ти казах, че ще го нокаутирам. Аз съм лъвът на всички лъвове. Майкъл е велик шампион, но днес е моят ден“, бяха първите думи на новия шампион.

Чарлс Оливейра записа 31-та си победа на професионалната ММА сцена (31-8-0). Последната му загуба е от декември 2017-та. Той е и боецът с най-много победи със събмишън (14) в организацията, както и човекът с най-много бонуси (10).

„Видяхме един от най-коравите бойци. Благодаря на UFC за този шанс. Обещавам да се завърна и до 12 месеца да спечеля пояса“, на свой ред каза Чандлър. Той допусна шестата си загуба от 28 мача.