Начало Бокс Шампиони в кухнята: Здравословни рецепти от Детелин Далаклиев

Шампиони в кухнята: Здравословни рецепти от Детелин Далаклиев

Шампиони в кухнята: Здравословни рецепти от Детелин Далаклиев
0

Детелин Далаклиев е последният ни световен шампион по бокс при мъжете. Изминаха 12 години от титлата му в Милано през 2009, но сякаш беше вчера. По-късно същата година беше определен за „Спортист номер 1 на България“.

През кариерата си Далаклиев спечели още редица отличия – три пъти е шампион на Европейския съюз, както и първенец на България, носител на купа „Странджа“, многократен носител на златни медали от всякакви турнири.

Сега се занимава с треньорска дейност и развива своята школа в Плевен.

Освен да учи на ринга децата обаче сега той представя три здравословни рецепти, за малки и големи.

Детелин е едно от главните лица в книгата „Шампионски отбор за здравословна храна“, реализирана по проекта „Младите хора – Бъдещето на България – отговорни и активни“ на Асоциация „Докосни дъгата“.

Под ръководството на шеф Андре Токев боксьорът се развихри в кухнята. Ето и резултатът:

Препечени филийки със сьомга
(oколо 817 kcal)

2 малки филийки ръжен хляб
1 авокадо
100 г пушена сьомга
пресен чесън (или на прах)
хималайска сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Препечете филийките.
  2. Намачкайте авокадото и го подправете с чесъна и хималайската сол.
  3. Намажете филийките с авокадото и завършете с пушената сьомга.

Продуктите са за 1 порция.

Detelin Dalakliev
снимкa: Радослав Първанов

Телешки кюфтета с картофено пюре
(oколо 1071 kcal)

за кюфтетата:

200 г чисто телешко месо (Irish beef),
1⁄2 глава лук, кимион, мащерка,
чубрица, хималайска сол

за пюрето:

150 г картофи, 20 г масло,
50 мл прясно мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Запържете леко лука в малко мазни на и добавете смляното телешко месо и подправките.
  2. Оформете кюфтетата и печете на фурна или грил тиган до готовност.
  3. За пюрето сварете картофите. Обелете ги и ги намачкайте. Постепенно добавете маслото и млякото, като бъркате до получаване на пухкава смес.
  4. Поднесете с любима зеленолистна салата, подправена на вкус.

Продуктите са за 1 порция.

Detelin Dalakliev
снимкa: Радослав Първанов

Скир с мед
(oколо 477 kcal)

200 г скир (може и плодов)
30 г натрошени орехи или бадеми
1 с.л. мед за поливане

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Оформете скира на топки и ги подредете в чаша за мартини.
  2. Поръсете го с избраните от вас ядки и залейте с меда.

Продуктите са за 1 порция.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.