Начало Бокс Последният ни световен шампион по бокс също застана зад НСБ Белмекен

Последният ни световен шампион по бокс също застана зад НСБ Белмекен

Последният ни световен шампион по бокс също застана зад НСБ Белмекен
0

Той коментира и бъдещите си планове

Детелин Далаклиев, който е последният ни световен шампион по бокс, даде интервю за Gong.bg. Той коментира нашумялата тема около състоянието на НСБ „Белмекен“, както и какво прави в момента боксьор номер 1 на планетата в категория до 54 кг. за 2009 г.

Г-н Далаклиев, спомняте ли си първата тренировка, първият си лагер на Белмекен?

– Няма начин как да не си спомням. Белмекен е нещо голямо и, когато прохождах в бокса и само четях по вестниците, че националният отбор се качва на Белмекен. Винаги ми беше мечта да дойда тук и тя се сбъдна, когато през 2001 година ме взеха за първи път в националния отбор. Беше невероятно усещане. Да ти дадат анцуг на България и да можеш тренираш на тази прекрасна база беше нещо невероятно.

Според вас подготовките тук (на Белмекен) какъв фактор са оказали върху вашата активна състезателна кариера?

– Не само върху мен. Мисля че във всички спортове и спортисти. Тук идват много чужденци и знаят каква е процедурата и за какво става на въпрос. Това действа първо в началото на годината, когато направиш една хубава база. Резултатите идват малко по-късно, примерно през месец май. Да бъдеш добре физически, да се напълниш с въздух и да си на по-строг режим. Ние боксьорите идвахме по два, три пъти в година. После, през септември, по-възстановителен лагер. Зависи от програмата дали се готвим за Световно или Европейско. Това нещо е създадено, за да може да се тренира и да се почива максимално. За двайсетина дена да вземеш всичко, което трябва.

В крайна сметка от тук са тръгнали много големи шампиони, включително и вие. Вие, все пак, след лагери тук се станали световен шампион. Какво е допринесло като условия според вас?

– Като условия всичко е на ниво. Зала, на боксьорите им трябва боксова зала. Плувни басейни, хотелска част, ресторант. Условията са добри. Тук съм се запознал с всички големи спортисти на България. Като започнем от Румяна Нейкова, Данчо Йовчев, Армен Назарян. Гледал съм ги с широко отворени очи и ми е било хубаво.

Сравнявайки условията, които предлага комплекса като цяло преди когато се бил активен състезател и сега, какво се е подобрило?

– Приключих моята спорта кариера преди пет години и оттогава не бях идвал тук. Виждам, че има подобрения и ремонти на ресторанта, снек-бара, по коридорите. Виждам, че всичко е нормално и е в добра посока. Има нова сауна, басейна и боксовата зала са добри.

Това ли е мястото според вас за талантите в бъдеще, които и вие тренирате в момента, за да се развият и да станат добри спортисти, а и хора?

– Това е едно от местата, които помага на целогодишната ти подготовка. Тук е високоспортна база и този въздух няма къде другаде да го получиш.

Г-н Далаклиев, 10 години по-късно след вашата световната титла, какво се случва с вас?

– 10 години минават бързо. Аз спрях спортна дейност и в момента съм в етап, в който искам да имам мой боксов клуб, който създадох. Надявам се в бъдеще и моите боксьори да имат честта да дойдат на Белмекен да тренират. Чакаме едно финансиране от Министерството. Говорили сме с господин Кралев. Взех едно място в Плевен, което да го направя боксова зала. Мисля, че ще изкарвам материал и деца, които ще тръгнат по моя път да гонят спортни медали. Да мога да се развивам като треньор, защото моето поприще е бокса. От година и половина работя по този проект и се надявам в близко бъдеще с помощта на Красен Кралев и на Министерството да създам тази боксова зала и да изкарвам шампиони.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.