Начало Борба 16 Европейски шампиони на тепиха във Варшава
0

16 Европейски шампиони на тепиха във Варшава

16 Европейски шампиони на тепиха във Варшава
0

Европейското първенство по борба стартира в понеделник, 19 април във Варшава. Полската столица ще приеме част от най-изявените състезатели на Стария континент, докато други ще продължат подготовка за решителната Световна олимпийска квалификация в София (6-9 май). Въпреки отсъствието на някои от големите имена, във Варшава ще видим цели 16 действащи шампиони, които преди година стигнаха до върха в Рим. Седем от тях ще са при дамите, петима в свободния стил и четирима при класиците.

България ще има един актуален шампион, който ще се бори във Варшава. В категория до 50 килограма при дамите Миглена Селишка ще се опита да защити трона, като влиза на първенството в ролята на фаворит. Това е така и заради спечелената от нея олимпийска квалификация в Унгария. Основна конкуренция на родната звезда ще правят имена като Мария Стадник (Азербайджан), Емилия Вуч (Румъния) и Екатерина Полешчук (Русия).

В класическия стил до последно се знаеше, че ще разчитаме на 19-годишния син на легендата Армен Назарян, който спечели златния медал през 2020-а в Рим, но при 55-килограмовите, когато за пръв път в кариерата си се яви на такъв форум. За съжаление, в часовете преди турнира той отпадна от сметките поради травма. По пътя към върха при 60-килограмовите във Варшава, Едмонд можеше да срещне действащия шампион – Геворг Гарибян от Армения.

Костадин Андонов
Едмонд Назарян трябваше да атакува втора европейска титла, но бе спрян в последния момент заради травма Снимки: БФ БОРБА

При дамите на тепиха в полската столица ще видим още 6 златни медалистки от Рим. Това са Грейс Бюлен (Норвегия, 57 кг), Анастасия Никита (Молдова, 59 кг), Ванеса Каладжинская (Беларус, 53 кг), Олга Хорошавцева (Русия, 55 кг), Ханъм Велиева (Русия, 68 кг) и Наталия Воробьова (Русия, 76 кг).

В класическия стил ще се изявят още Франк Щеблер (Германия, 72 кг), Санан Сюлейманов (Азербайджан, 77 кг) и Алин Чиурариу (Румъния, 130 кг). В свободния стил ще видим звездата на Грузия Джено Петриашвили (125 кг), вездесъщия италианец Франк Камизо (74 кг), Артур Наифонов (Русия, 86 кг), представителя на домакините Магомедмурад Гаджиев (70 кг) и Сулейман Карадениз (Турция, 92 кг).

Европейското първенство ще се проведе от понеделник, 19 април, до неделя, 25-ти. България ще бъде представена от общо 23 борци в трите стила.