Начало Борба 30 олимпийски медалисти от Токио ще участват на Световното по борба

30 олимпийски медалисти от Токио ще участват на Световното по борба

30 олимпийски медалисти от Токио ще участват на Световното по борба
0

Голяма част от олимпийските медалисти от Игрите в Токио ще вземат участие и на Световното първенство по борба, което ще се проведе между 2 и 10 октомври в норвежката столица Осло.

На Олимпийските игри бяха раздадени 18 комплекта медали (по 6 в трите стила) като общо 54 борци стигнаха до отличия.

На шампионата в Осло, по предварителни заявки, ще вземат участие 13 медалисти в свободния стил при мъжете (носители на 2 златни, 4 сребърни и 7 бронзови медала), както и 7 отличили се в класическия стил (носители на 2 златни, 1 сребърен и 4 бронзови медала). При жените от Игрите в Токио заявки са подали 9 медалистки (носители на 1 златен, 3 сребърни и 5 бронзови медала).

Най-сериозното име е това на вече двукратния олимпийски шампион в свободния стил – Абдулрашид Садулаев. Дагестанецът, който е и четирикратен световен и четирикратен европейски шампион, ще защитава титлата си. Най-трудният му съперник – американецът Кайл Снайдер, сребърен медалист от Токио, също ще участва на Световното, както и бронзовият медалист – Абрахам Руано от Италия, което прави категорията изключително оспорвана.

Вижте как Садулаев спечели златния медал, надделявайки над вече бившия олимпийски шампион Кайл Снайдер.

Другата руска „машина“ за победи, но в категория до 97 кг в класическия стил – олимпийският шампион Муса Евлоев ще защитава световната си титла. Ингушетецът е двукратен световен и двукратен европейски шампион и не познава „вкуса“ на загубата от 2018 година насам.

Тамира Менса- Сток, която спечели олимпийската титла в категория до 68 кг при жените, ще защитава златото от последното световно първенство, състояло се в Казахстан през 2019 година.

От българските медалистки в списъка на световната федерация по борба (United World Wrestling) е заявена Евелина Николова – носителка на бронз в категория до 57 кг от Токио 2021 година.