Начало Борба Айк Мнацаканян отстъпи на турчин в кошмарен полуфинал

Айк Мнацаканян отстъпи на турчин в кошмарен полуфинал

Айк Мнацаканян отстъпи на турчин в кошмарен полуфинал
0

Натурализираният национал Айк Мнацаканян отново няма да сбъдне мечтата си – да триумфира с титла от голямо първенство с екипа на България. Бронзовият медалист от световно и европейско първенство за страната ни загуби полуфинала в категория до 77 килограма на класическия стил от Европейското първенство по борба за мъже и жени в Будапеща.

Съперникът на българския национал  бе турчина Юнус Башар.

Срещата протече кошмарно и много нервно за Мнацаканян. Башар взе първата точка заради пасивност на Айк, който след като застане в партер отново бе предупреден от рефера да бъде по-активен. От щаба на България поискаха преразглеждане на ситуацията, но загубиха оспорването. Видеото показа, че реферът правилно е отброил 3 точки за Башар. Така турчинът поведе с 4:0 след 80 секунди игра.

Съдията видимо се изнерви и започна да крещи на българския национал за всяко едно движение. Реферът дори се обърна с предупреждение към треньора на националите ни Братан Ценов.

Нова точка бе присъдена на турчина, а Айк висеше вече с два жълти картона.

„Това е последното предупреждение“, изкрещя съдията за пореден път на българския национал. Резултатът бе 7:0, след като Мнацаканян отново не успя да направи защитата си в партер.

Съдията призова и двамата борци за честна игра, а в този момент дойде и кратката пауза, за да се успокоят страстите.

Прекъсването се отрази добре на нашия състезател и той показа повече активност във втората част. Реферът започна да изисква повече активност вече от турския борец. Най-сетне Айк взе и първата си точка. Натурализираният арменец впечатли с атаката си след партера на Башар, като с лекота го понесе и изхвърли извън игралното поле за нови 2 точки. Отново имаше напрежение, кратко събеседване и оспорване от страна на турския тим.

Времето бързо течеше и въпреки че Айк опита да атакува в последните 17 секунди, турският национал показа добра защита и спечели срещата с 7:3.

В събота Айк излиза за нов бронз в колекцията си.

На репешажите утре продължава Йоан Димитров, след като съперникът му, от когото загуби, стигна финала в категория до 87 кг. Българинът ще има за съперник турчина Метехан Башар, а при успех ще спори за бронза с азера Ислам Абасов.