Начало Борба Жалко! Евелина Николова изпусна първо европейско злато в кариерата си

Жалко! Евелина Николова изпусна първо европейско злато в кариерата си

Жалко! Евелина Николова изпусна първо европейско злато в кариерата си
0

Силно представяне, но за съжаление загуба записа Евелина Николова във финала на категория до 57 килограмата на Европейското първенство по борба за мъже и жени в Будапеща. Бронзовата медалистка от Олимпийските игри в Токио отстъпи с 2:6 пред украинката Алина Якобия.

Нашето момиче атакува първо европейско злато в кариерата си, но за съжаление си тръгва от Унгария с второ сребърно отличие в колекцията си от такъв шампионат. За Якобия титлата е първа при жените, след като тя е световна и европейска шампионка до 23 г. от 2021-а и трета на Европейското за жени.

Играта на украинката не бе чиста и няколко пъти се наложи съдията от Норвегия да я предупреждава да не хваща шията и главата на Николова. Все пак съперничката на българката записа първите 2 точки в срещата след отлично влизане в краката. Последва предупреждение към Якобия да бъде по-активна.

Евелина стигна до първата си точка 1:57 минути на втората част след ситуацията, която бе преразгледана два пъти. Първо, съдиите се консултираха коя от двете е стъпила извън полето първа. След като отсъдиха в полза на нашата националка, от треньорския екип на Украйна поискаха видео преразглеждане. Очаквано го изгубиха, тъй като ясно се видя, че Алина стъпва три пъти отвън.

Последна още 1 точка за Николова и тя изравни за 2:2.

Селекционерът Петър Касабов я посъветва да бъде спокойна и да не прибързва, а съдията отново предупреди украинката да не захваща главата на опонентката си. Въпреки борбената игра на нашето момиче, 45 секунди преди края отлична атака за украинката ѝ донесе нови 4 точки и тя поведе с 6:2. Евелина дори пусна кръв, като се наложи намесата на медицински екип.

Ева опита да атакува в оставащите секунди, но не успя да постигне повече.