Начало Борба Биляна Дудова: Наблегнах на университета по време на пандемията

Биляна Дудова: Наблегнах на университета по време на пандемията

Биляна Дудова: Наблегнах на университета по време на пандемията
0

От 13 май на елитните ни спортисти им беше разрешено да стартират пълноценна подготовка в Националните спортни бази в страната. Отборите по борба стартираха подготовка на НСБ „Белмекен“ и НСБ „Спорт палас“. Именно в морската ни столица се подготвя и Биляна Дудова – трикратна европейска шампионка по борба в три различни категории. Талантът в женската ни борба разказа специално за Boec.bg как преминават тренировките, кога смята, че състезанията ще бъдат подновени и как прекара времето си в периода на карантина?

Здравей Биляна. Как се чувстваш след като вече свободно можеш да тренираш?

– Радвам се, че вече може да се завърнем към нормалния тренировъчния процес.

Ти, заедно със своя треньор Мариян Недков и Сезен Белберова тренирате НСБ „Спорт палас“, нали така? Разкажи ни как преминават тренировките?

– Да. С треньора ми и съотборничката Сезен Белберова сме на НСБ „Спорт палас“. Тренировките преминават както обикновено, с някои промени, тъй като скоро няма да имаме състезания и все още не се знае кога ще има такива.

Тежко ли е след толкова време, прекарано у дома – в карантинен период, да се завърнеш в залата и да започнеш наново, всичко, което преди това си градила с месеци, дори и с години?

– Със сигурност е трудно да се завърнеш към тренировките след такъв дълъг период. Определено през този период имаше време да отшумят някои травми. Има си и негативни страни, но ние не може да променим случващото се. Може да гледаме само позитивното и да продължим напред с нови планове и да се подготвяме и да бъдем все по-добри в бъдещите състезания .

Кога смяташ, че ще приключи пандемията от коронавирус?

– Надявам се съвсем скоро напълно да приключи тази пандемия.

Стана ясно, че се обсъждат 3 варианта за старт на сезона в борбата като турнири – краят на август, есента или след Нова година. Ти кога смяташ, че е реално да се нормализират и да тръгнат нещата в този спорт?

– Не мога да кажа кога е най-добре да започнат състезанията, но със сигурност по-важните състезания ще бъдат догодина.

Какво прави в периода на пандемията (знам за домашните тренировки, които правеше)?

– Тренирах в домашни условия по 2 пъти на ден, за да може да съм в кондиция при завръщането в залата по борба.

Има ли неща, които осъществи в карантинния период, които принципно си искала да направиш, но времето, тренировките, турнирите и всичко със спорта не ти е стигало да го осъществиш?

Успях да се позанимавам с изпитите от университета тъй като ми предстои завършване на висше образование. 

Каква специалност учиш и къде?

– Уча „треньорски профил“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Разкажи какви са тренировките сега и имаш ли изготвена програма за следващите седмици, а дори и месеци?

– За сега имаме изготвена програма за този лагер и след това вече според обстоятелствата ще ни бъде изготвена по нататъшната тренировъчна програма.

Какво си пожелаваш да ти се случи през настоящата 2020 година?

– Пожелавам си до края на тази година да бъда здрава и да имам много щастливи моменти.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".