Начало Борба Биляна Дудова покори нова престижна класация

Биляна Дудова покори нова престижна класация

Биляна Дудова покори нова престижна класация
0

Въпреки че от 2022 година, световната и европейска шампионка Биляна Дудова се подвизава в нова за нея категория до 62 килограма, от Световната федерация по борба я поставиха под номер едно в дивизията при 59-килограмовите.

От централата публикуваха имената на най-добрите четири във всяка категория, които се отправят към континенталните си първенство.

Дудова остави след себе си Ханай от Япония и Сарита от Индия. Въпреки че от Световната централа по борба вече изпратиха Дудова на европейското първенство в края на месеца, от родната федерация все още не са определили състава.

За място в отбора ни, Дудова ще трябва да се пребори с бронзовата медалистка от Олимпийските игри в Токио Тайбе Юсеин. Двете световни шампионки тази година се изправиха на два пъти една срещу друга, като си поделиха по една победа. Юсеин защити категорията си на Държавния шампионат в Сливен. Дудова пък превзе категорията на Тайбе във финала на турнира ,,Дан Колов-Никола Петров“.

Бронзовата медалистка от Олимпийските игри в Токио, Евелина Николова пък бе поставена под номер 2 в категория до 59 килограма. Пред нея е американката Хелен Мароулис, което означава, че на Европейското първенство в Будапеща, Николова е първа поставена сред европейките.

На първото събитие от ранкинг надпреварите за годината, Николова спечели титлата в Истанбул, което от пета позиция я върна в топ 3.

Тази година UWW ще присъжда точки според новата система за класираnе. Осемте най-добри борци, събрали най-много точки от четирите събития от ранглистата и Континенталните първенства, ще намерят място на Световното първенство през септември, което се проведе в Белград, Сърбия.