Начало Борба Българските медалистки от европейското по борба: Не можем една без друга
0

Българските медалистки от европейското по борба: Не можем една без друга

Българските медалистки от европейското по борба: Не можем една без друга
0

Добрият колектив, усилените тренировки, много труд и издръжливост, дори пред контузиите – това стои в основата на успеха на българската женска борба!

Родните представителки спечелиха два златни и два сребърни медала от европейското първенство в Букурещ. Тайбе Юсеин и Биляна Дудова станаха шампионки за пореден път. Малко не достигна на Миглена Селишка и Евелина Николова да се качат на най-високото място на почетната стълбичка и двете се окичиха със сребро. Целият ни тим пък зае второ място в отборната надпревара.

Въпреки че спортът им е индивидуален, четирите момичета на треньора Петър Касабов са отбор, а той има основна заслуга за това.

„Ключът към добрия колектив е треньорският щаб и треньорът, който винаги ни е водил, винаги е успявал да ни сплоти, да ни мотивира, както и правилната подготовка. Когато дойдат резултатите, виждаме, че това е правилният път и ефективният начин“, заяви Евелина Николова (кат. до 55 кг), която дълго време отсъстваше от тепиха заради контузия, а в Букурещ спечели сребро.

„Тази година се чувствах добре, подготовката мина перфектно. Индивидуален спорт сме, но една без друга не можем да се подготвяме. Няма как да тренирам сама. Моите успехи са благодарение на това, че тренирам с другите момичета. Малко преди състезанието се появи отново контузия, която леко ме разколеба. Сега, след като отмина време, се радвам и съм доволна и на второто място, защото можеше да остана и без него“, добави тя пред bTV.

За втори пореден път Тайбе Юсеин печели европейската титла в кат. до 62 кг. Тя прибавя отличието и към титлата си от световното първенство през 2018 г., която ѝ осигури първото място в класацията Спортист на годината.

„Радостта ни е огромна. И то не само на нас четирите, а и на целия отбор, защото постигнахме един уникален успех. Започна да ми харесва, много е приятно да си на върха. Когато се подготвя добре преди състезанието, знам, че мога да спечеля срещу всяка“, категорична е Тайбе.

С титла от Румъния се завърна и Биляна Дудова. При това трета от европейско първенство в трета различна категория! Този път тя триумфира до 59 кг.

„Много е трудно да се постигне този успех. Зад тези отличия се крие изключително много работа. Този път успях в по-горната категория да спечеля третата си титла. През януари получих контузия на турнира в Русия. Все още не съм се възстановила напълно, но се радвам, че успях да преодолея трудностите. Когато излезем на тепиха трябва да забравим за болката и да вървим напред към победата“, заяви тя.

При най-леките (до 50 кг.) среброто отиде при Миглена Селишка. Само 15 секунди не ѝ достигнаха да се окичи със златото във финала срещу украинката Оксана Ливач.

„Доста трудно се преодолява това нещо. Точно в този момент разочарованието е огромно. Все пак 15 секунди за една титла са си доста. Връщах ги, мислих ги… Как е могло да стане? Как е трябвало да реагирам? Защо така съм реагирала? Конкуренцията винаги дава резултати. Тя е много важна. В България не е много голяма, но, когато има конкуренция, сме много по-концентрирани, искаме да вървим нагоре и това помага“, размишлява тя.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.