Начало Борба Борци донесоха историческо класиране за Киргизстан на Олимпийски игри

Борци донесоха историческо класиране за Киргизстан на Олимпийски игри

Борци донесоха историческо класиране за Киргизстан на Олимпийски игри
0

Киргизстан направи най-силните си Олимпийски игри благодарение на представители на бойните спортове. Държавата от Средна Азия, която има население от около 6 милиона и 400 хиляди души, спечели общо три медала (2 сребърни и 1 бронзов) на Игрите в Токио, с което се нареди на 70 място по медали.

Една от фаворитките за отличие – Айсулу Тинибекова, настояща световна и европейска шампионка в категория до 62 кг при жените, стигна очаквано финала, но там загуби инфарктно от представителката на домакините Юкако Каваи.

Световният и азиатски шампион за кадети – Ахзол Махмудов, който е на едва 22 години, стигна изненадващо финала в категория до 77 кг в класическия стил. По пътя си той отстрани силни противници като Рафиг Хюсеинов от Азербайджан – сребърен медалист от последното световно първенство и Карапен Чалян – медалист от евроипейски първенства и Европейските игри в Минск. В битката за златото младият киргиз загуби от настоящия световен шампион – Тамаш Лоринц, но дебютът му на най-големия спортен форум остава впечатляващ.

Третото отличие за Киргизстан на Игрите спечели друга млада състезателка – 22-годишната Меерим Жуманазарова. Тя ликува с бронза при 68-килограмовите при жените. Жуманазарова даде заявка за страхотно представяне на най-големия спортен форум на планетата още в края на 2020, когато спечели титлата в тази категория на световната индивидуална купа, провела се в Белград.

Бившата съветска република има общо седем олимпийски медала в своята съвременна история, която стартира от Игрите в Атланта, провели се през 1996 година. Никога нейни спортисти не са печелили златен медал, а за първи път стигат до поне две сребърни отличия на един форум. Общата статистика е 3 сребърни и 4 бронзови медала.

Интересното е, че всички отличия на Киргизстан са спечелени от представители на бойните спортове (6 в борба и 1 медал в джудо).

Преди Игрите в Токио, най-успешни за страната бяха Олимпийските игри в Пекин, състояли си през 2008 година. Тогава отново трима борци носят 3 медала за Киргизстан ( 1 сребърен и 2 бронзови).

Айдън Смагулов, преди 21 години, на Игрите в Сидни се превръща в единствения медалист на самия форум за Киргизстан, както и единственият в историята на страната, спечелил отличие от Олимпийски игри в спорт – различен от борбата – джудо.