Начало Борба Борците, които обявиха пенсионирането си през 2021 година

Борците, които обявиха пенсионирането си през 2021 година

Борците, които обявиха пенсионирането си през 2021 година
0

Алин Фокен се е качвала на върха на подиума многократно в кариерата си. Сред медалите й се отличава златото на Световното първенство в Ташкент през 2014 година, но нищо не изпълва кариерата на един спортист като олимпийски медал, камо ли златен. Фокен спечели титла на Игрите в Токио, което е най-високата точка в кариерата й.

„Знаех, че ще се пенсионирам след Олимпийските игри в Токио. Не защото не обичам борбата, все още я обичам, просто защото исках да се наслаждавам на други неща в живота и тялото ми да е достатъчно здраво, за да живея страхотен живот след това. Винаги съм мечтала да се пенсионирам като олимпийски шампион“, каза тя.

Фокен ще се присъедини към Германската федерация по борба, за да развива женската борба в страната и също така очаква първото си дете, което трябва да се появи на бял свят през май 2022 г. 

WW 76kg Aline ROTTER FOCKEN (GER)

Тя не е единствената олимпийска шампионка, която прекрати спортна дейност след Игрите в Токио. Това направи и шампионът по класическа борба в категория до 77 кг Тамаш Лоринц от Унгария. 

35-годишният Лоринц, който също спечели сребърен медал на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., премина и през разочарования, като 16-то място в Рио. Преди това той имаше само един световен медал – бронз през 2014 година. В последния олимпийски цикъл, унгарецът грабна злато на Световното първенство през 2019 година, което му гарантира билет за Олимпийските игри в Токио.

Finals GR 77kg Tamas LORINCZ (HUN)

Освен двамата, бронзовият медалист от Олимпийските игри в Токио Франк Щаблер (Германия) и олимпийците участници Ченк Илдем  (Турция), Даулет Ниязбеков (Казахстан) и Елмурат Тусмадаров (Узбекистан) обявиха, че се оттеглят от спорта.

Трикратният световен шампион Щаблер през лятото сложи край на дългото си чакане за олимпийски медал, като спечели бронза в Токио, а след това остави борцовките си на тепиха, слагайки край на славната си кариера.

Бронзовият медалист от Олимпийските игри в Рио, Илдем вече ще работи като треньор в турския национален отбор. Той обяви пенсионирането си, след като не успя да спечели медал на Игрите в Токио.

Световният сребърен медалист Ниязбеков беше последният в списъка на борците, които приключиха кариерата си през 2021 г., но той сподели, че има заболяване, което не му позволява да продължи със спорта.

Greco Roman Wrestling: 97kg: Cenk ILDEM (TUR)