Начало Борба COVID-19 предизвика промени в международния календар по борба

COVID-19 предизвика промени в международния календар по борба

COVID-19 предизвика промени в международния календар по борба
0

Въпреки усилията на Италианската федерация по борба да проведе международния турнир ,,Матео Пеликоне” в Рим на 4-7 февруари, последните ограничения за коронавирус пандемията, се оказаха пречка за домакинството на събитието. Разпространението на COVID-19 налага турнирът да бъде изместен за 22-25 юни в Рим, Италия, преди Европейското първенство до 20 години, което започва на 27 юни в италианската столица.

От Световната федерация по борба финализира календара на ранкинг турнирите през 2022 година. В страните домакини на тези форуми влизат два нови континента –  Африка и Азия. 

Тази година ще се проведат общо четири ранкинг турнира, а трупането на точки от тях помага на състезателите в тегленето на жребия за европейските и световни първенства.

Arena photos from the 2018 Men’s Freestyle World Cup

Сезонът ще бъде открит в Турция с турнира Яшар Догу (24-27 февруари). Второто рангингово събитие ще се проведе в Алмати, Казахстан (2-5 юни). Турнирът Матео Пеликоне ще бъде третата надпревара в Рим (22-25 юни). Кръгът от ранкинг турнири ще бъде затворен в Тунис (14-17 юли).

,,Точките ще бъдат разпределени на борците в зависимост от техния ранг от тези събития. В края на годината спортистите, които имат най-голям брой точки, ще станат най-добрите борци на годината”, каза президентът на Световната федерация по борба Ненад Лалович.

През 2021 година българката Биляна Дудова завърши на първо място в категория до 59 килограма, за което и получи 10 000 долара от Световната централа по борба.

Поставените борци при тегленето на жребий ще бъдат определени от ранглистата, която се сформира от  гореспоменатите състезания, но също и като се вземат предвид точките, спечелени на Световното първенство за възрастни през 2021 г. и Олимпийските игри в Токио.