Начало Борба Единственият олимпийски шампион на Украйна беше поруган в родината си

Единственият олимпийски шампион на Украйна беше поруган в родината си

Единственият олимпийски шампион на Украйна беше поруган в родината си
0

Борецът Жан Беленюк, който единствен спечели златен медал за своята държава на Олимпийските игри в Токио, беше поруган малко след завръщането си в страната. Причината се крие в това, че Беленюк, който е и депутат във върховната Рада (украинския парламент) е дете на смесен брак. Баща му е от Руанда, Африка, а майка му е украинка. Самият той е роден в Киев.

„Преди няколко минути непознати за мен младежи се приближиха до мен в центъра на Киев (Печерск) и се опитаха да предизвикат конфликт! Викайки обидни неща от рода на: „Черна маймуна знаеш ли нещо за патриотизма?!“ и „Отивай си в Африка!“ Слава Богу, не се стигна до бой, така че с мен всичко е наред, но … 1. Чудя се дали съм украинец за моята страна, какви критерии за патриотизъм съществуват в нея?! 2. Колко безопасно може да се чувства олимпийски шампион в родината и родния си град?! 3. И нормално ли е в една европейска държава да чува обидни неща за хората, които са положили живота си, за да го прославят“, попита Беленюк в профила си в Instagram.

30-годишният Беленюк, спечели единственият златен медал за Украйна на Игрите в Токио (страната взе общо 19 медала, сред които още 6 сребърни и 12 бронзови). Това той стори в категория до 87 килограма в класическия стил, надиграйваки 4 опоненти. Това беше второ отличие за него след среброто в категория до 85 кг. преди 5 години – от Игрите в Рио де Жанейро.

Беленюк е и двукратен световен и трикратен европейски шампион, а в кариерата си има и злато от Европейските игри, които се проведоха в Минск, Беларус през 2019 година.