Начало Борба Единственият олимпийски шампион на Украйна беше поруган в родината си

Единственият олимпийски шампион на Украйна беше поруган в родината си

Единственият олимпийски шампион на Украйна беше поруган в родината си
0

Борецът Жан Беленюк, който единствен спечели златен медал за своята държава на Олимпийските игри в Токио, беше поруган малко след завръщането си в страната. Причината се крие в това, че Беленюк, който е и депутат във върховната Рада (украинския парламент) е дете на смесен брак. Баща му е от Руанда, Африка, а майка му е украинка. Самият той е роден в Киев.

„Преди няколко минути непознати за мен младежи се приближиха до мен в центъра на Киев (Печерск) и се опитаха да предизвикат конфликт! Викайки обидни неща от рода на: „Черна маймуна знаеш ли нещо за патриотизма?!“ и „Отивай си в Африка!“ Слава Богу, не се стигна до бой, така че с мен всичко е наред, но … 1. Чудя се дали съм украинец за моята страна, какви критерии за патриотизъм съществуват в нея?! 2. Колко безопасно може да се чувства олимпийски шампион в родината и родния си град?! 3. И нормално ли е в една европейска държава да чува обидни неща за хората, които са положили живота си, за да го прославят“, попита Беленюк в профила си в Instagram.

30-годишният Беленюк, спечели единственият златен медал за Украйна на Игрите в Токио (страната взе общо 19 медала, сред които още 6 сребърни и 12 бронзови). Това той стори в категория до 87 килограма в класическия стил, надиграйваки 4 опоненти. Това беше второ отличие за него след среброто в категория до 85 кг. преди 5 години – от Игрите в Рио де Жанейро.

Беленюк е и двукратен световен и трикратен европейски шампион, а в кариерата си има и злато от Европейските игри, които се проведоха в Минск, Беларус през 2019 година.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".