Начало Борба Ердал Галип: Уважението към противника е основополагащо в борбата

Ердал Галип: Уважението към противника е основополагащо в борбата

Ердал Галип: Уважението към противника е основополагащо в борбата
0

„Искам само да нямам контузии, за да мога да тренирам и да се развивам“

Повечето 15-годишни днес имат съвсем други желания и искания от живота и от околната им среда. Затова беше изключително освежаващо и обнадеждаващо, когато днешният ни герой ми каза, че най-важното нещо за него е здравето му, защото така няма да спира тренировките.

15-годишният Ердал Галип е поредното доказателство, че и до ден днешен борбата по нашите географски ширини продължава да ражда големи шампиони. За разлика от много други дисциплини и спортове, то в борбата можем да сме спокойни, че бъдещето е с една идея по-светло. Именно заради децата на България.

Ердал е сребърен медалист от Европейско първенство, двукратен първенец от Балканиади и златен медалист от Световни ученически игри. Бургазлията е осемкратен национален шампион, въпреки че започва да се занимава с древния спорт преди 6 години.

Въпреки че се намира в тийнейджърските години, Ердал е наясно, че спортът дава, но само ако и ти си дал преди това. В една толкова изтезаваща и сложна наука, в която победата никога не идва лесно, Ердал е усвоил първия и най-важен урок в спорта – уважавай всички противници. Те са хората, които те изтласкват на следващото ниво. Високата конкуренция ражда високи резултати, затова не трябва да подценяваш или да омаловажаш чуждия труд!

За началото в борбата, за какво мечате, каква е рецептата за успеха според него, говори Ердал Галип:

Ердал, привет. Къде те намираме в момента?

– Здрасти. В момента се намирам вкъщи, почивам след днешните тренировки.

Разкажи на читателите ни за началото ти в борбата. Къде и кога започна да тренираш, кой те насочи към спорта?

– Започнах да тренирам преди 6 години в зала ,,Никола Станчев“ в Бургас. Брат ми тренираше и един път отидох да го гледам и много ми хареса, но нашите бяха против да се запиша. Тогава взех решението да отида и да се запиша сам, без тяхно знание. Не един и два пъти съм бягал от занималня, за да мога да отида да тренирам.

2022-ра започна ударно за теб със злато от Държавното лично първенство в свободния стил за кадети в Бургас (-65 кг). Как протече подготовката ти и самото състезание?

– Подготовката беше супер, чувствах се в топ форма на шампионата. Имах 4 срещи, но конкуренцията в моята категория не беше голяма. На финала победих състезател на „Берое“, беше оспорван и труден мач.

На най-високото стъпало заедно с треньора Кирил Димитров/Start-photo

Разкажи ни малко повече за клуба, в който тренираш? От колко време си там, кой е твоят треньор, как протичат тренировките?

– Тренирам в СКБ ,,Черноморец“ от 4 години. Треньорите в клуба са Стоян Панев, Илиян Стефанов, Мариян Тодоров и Мариян Фучеджиев. Тренировките винаги си изтезаващи, но протичат гладко, защото имаме много партньори и много обмен на опит и различни стилове.

Как прекарваш свободното си време и как се постига баланс между училището и ежедневните тренировки?

– Всеки удобен случай, когато имат свободно време прекарвам със семейството и приятелите ми. Колкото до балансирането, не е лесно, но се справям. Тайната е да си планираш добре времето.

Start-photo

Много от предишните ти колеги, които съм интервюирал ми споделиха, че те не са единствените борци в семейството. Дали ще е дядо, баща, майка. Има ли такъв случай в твоята фамилия?

– Да, брат ми също тренира борба, но с това се изчерпваме.

Суеверен ли си? Имаш ли ритуали или обичаи, които изпълняваш преди мачове?

– Да, малко е странно, но на всяко състезание ползвам винаги дясната мивка и влизам в най-дясната тоалетна.

Какви цели си си поставил за остатъка от 2022?

– Целта ми е една – да се кача на почетната стълбичка на големите международни състезания.

Каква оценка си даваш ти за първите ти 6 години в борбата и какво искаш от себе си за следващите 6?

– Самооценката ми не е много висока, има още много аспекти, които да подобрявам и върху които да работя. За напред искам само да съм жив и здрав и да нямам контузии.

Победа и нов златен медал/ Start-photo

Кой е любимият ти борец, било то от миналото или настоящето?

– От настоящто това е Джордан Бъроуз, а от миналото е Бесик Кудухов.

Кой е най-големият мит, който си чувал за борбата и за хората, които я практикуват?

– Че борците сме глупави. В борбата постоянно тряба да мислиш и да разсъждаваш как да подходиш най-правилно. Нашият спорт не е за глупави хора.

На какво те научи борбата за всичките тези години?

– Най-вече на уважение към всички. Трябва да уважвам противника, без значение откъде и какъв е. Борбата ме научи и на дисциплина, да бъда упорит в преследването на мечтите си.

На кой и за какво искаш да благодариш?

– Искам най вече да благодаря на треньора ми Стоян Панев. Без него нямаше да стигна до никъде. Иксам да благодаря и на всички, които ме подкрепят и са винаги до мен.